https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-majonezy-2024/

Vydáno: 9. 12. 2024
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/majoneza_bramb.salat_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/majoneza_bramb.salat_orez-768x443.jpg 768w" alt="" width="906" height="523" class="wp-image-74091" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Spotřebitelská organizace dTest publikovala aktuální „Test majonézy 2024“ v časopise dTest 12/2024.

Studená kuchyně se neobejde bez majonézy, ideálně domácí. I když její příprava není složitá, ne každý si na ni troufá. Mnozí se obávají čerstvých vajec, někomu zase chybí vybavení na dokonalé ušlehání. Obchody nabízejí jednoduché řešení problému v podobě balené majonézy. 16 takových jsme poslali do laboratoře a mimo jiné jsme se dozvěděli, zda má smysl připlácet si za prémiové výrobky, či zda stačí ty běžné.

Majonéza je královnou studené kuchyně a její příprava v domácích podmínkách není příliš složitá. Stačí spolehlivý mixér či robot. Přesto se mnozí z nás do její výroby nehrnou, například proto, že se obávají práce se syrovými žloutky. Naštěstí lze majonézu snadno koupit a s výběrem vám může pomoci náš test majonéz. Do laboratoře jsme vyslali šestnáct vzorků majonéz různých značek. U několika z nich jsme nakoupili kromě běžných majonéz i dražší prémiové a zajímalo nás, v čem se liší jejich kvalita.

Bez vajec to nejde

Testovací program v první řadě zjišťoval podíl vaječného žloutku, který je pro majonézu klíčovou ingrediencí. Jeho emulgační schopnosti jsou totiž nezbytné k tomu, aby se jednotlivé, vzájemně nesmísitelné majonézové ingredience spojily v homogenní omáčku. Obsah žloutků se v majonézách výrazně liší, rozdíl v množství může být více než trojnásobný. Na druhou stranu nás potěšilo, že v průměru ukrývaly aktuální majonézy více žloutku než v posledním testu před sedmi lety.

Další zkoušky se zabývaly obsahem tuku a jeho kondicí. Všechny testované výrobky byly postaveny na bázi řepkového oleje, jehož množství kolísalo od 50 % do 85 %. Kromě samotné tučnosti nás zajímala i kondice oleje. I v tomto ohledu se jednotlivé výrobky poměrně zásadně liší.

V chuti se moc neliší

Důležité poznatky o kvalitě majonézy přineslo senzorické hodnocení. Před devítičlennou komisí si majonézy vedly vcelku dobře, ačkoliv na pár nedostatků se přece jen narazilo. Zajímavé však bylo, že i když se při měření podílu žloutků a oleje objevily rozdíly mezi prémiovými a obyčejnými výrobky, ochutnávka nijak zásadní rozdíly v jejich chuti neodhalila.

Poslední část testu sledovala údaje na etiketách. Zkontrolovali jsme přitom, zda majonéza neobsahuje nedeklarované konzervanty, přesnost deklarovaných podílů vajec a tuku a také jsme se zaměřili na deklarované použití vybraných přídatných látek.

Zdroj: dTest