https://bezpecnostpotravin.cz/tipy-pro-vyber-zdroju-omega-3-mastnych-kyselin-pro-optimalni-podporu-zdravi/

Vydáno: 6. 2. 2025
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nenasycene-mastne-kys._orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nenasycene-mastne-kys._orez-768x417.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nenasycene-mastne-kys._orez-1536x833.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/nenasycene-mastne-kys._orez-2048x1111.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="555" class="wp-image-39360" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

O omega-3 mastných kyselinách (MK) a jejich přínosu pro zdraví se v poslední době hodně mluví. Laickou veřejností jsou tyto MK vnímány jako jedna skupina, ale mezi jednotlivými omega-3 MK jsou velké rozdíly. Rostlinné zdroje, jako jsou oleje, ořechy a semínka, obsahují tzv. ALA. Živočišné zdroje – především ryby a mořské plody, kterých bohužel konzumujeme málo – obsahují tzv. EPA a DHA. Ty si lidské tělo dokáže vytvořit jen v omezeném množství, a proto jich děti i dospělí (včetně těhotných a kojících žen) obvykle nemají dostatek. Chybí tak optimální množství cenných živin, které mají pro naše zdraví velký význam. EPA a DHA jsou důležité pro správnou činnost mozku, srdce, normální stav zraku a také jako součást prevence chronických zánětů, které se podílejí na rozvoji mnoha onemocnění a jimž se dá vhodným životním stylem do značné míry předcházet.

V článku níže se dozvíte, co je dobré o omega-3 MK vědět z pohledu jejich zdravotního přínosu a jaké jsou jejich vhodné zdroje, jak je vybrat, v jakém množství a na co si dát při jejich výběru pozor.

Autor: Ing. Mgr. Michaela Vysloužilová – Mgr. Svatava Bischofová, Ph.D. – prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

SZÚ-CZVP Brno, 6. 2. 2025

Soubory ke stažení

Zdroj: SZÚ