https://bezpecnostpotravin.cz/vyziva-a-zubni-kaz/

Společnost pro výživu publikovala přehledový článek „Výživa a zubní kaz“ v časopise „Výživa, potraviny a zdraví – 1/2025„.
Abstrakt
Výživa má zásadní vliv na zdraví a kvalitu života a je jedním z klíčových faktorů v prevenci různých onemocnění, včetně zubního kazu, který představuje jeden z nejčastějších problémů v oblasti ústního zdraví po celém světě. I přes pokrok ve stomatologické péci je výskyt zubního kazu stále vysoký a postihuje miliardy lidí včetně dětí. Zubní kaz má nejen zdravotní, ale i ekonomické dopady kvůli nákladům na jeho léčbu. Jeho vznik je komplexní proces ovlivněný mikroorganismy, genetickými faktory, ústní hygienou a stravou. Znalosti o souvislostech mezi výživou a zubním kazem tak mohou podpořit jak účinnější prevenci, tak i léčbu tohoto onemocnění. Cílem tohoto přehledového článku bylo shrnout aktuální poznatky o vztahu mezi výživou a zubním zdravím.
Autorky: Ing. Anna Kolouchová, Ing. Monika Sabolová, Ph.D., Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze
Zdroj: Společnost pro výživu