https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-slintavka-a-kulhavka-pri-konzumaci-pasterizovaneho-mleka-a-mlecnych-vyrobku-se-zdravotni-riziko-neocekava/

Vydáno: 28. 2. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-300x185.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-768x474.png 768w" alt="" width="870" height="537" class="wp-image-53860" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) zkoumal, v návaznosti na výskyt slintavky a kulhavky (SLAK) v Německuzda konzumace mléka od nakažených zvířat představuje riziko pro zdraví lidí.

Německý úřad BfR vydal 26. 2. 2025 stanovisko k možným zdravotním rizikům konzumace pasterizovaného mléka a výrobků s odpovídajícím tepelným ošetřením (např. sušené mléko, kojenecká mléčná výživa) a výrobků z nich vyrobených (např. cukrovinky se sušenou syrovátkou) s ohledem na onemocnění lidí způsobená infekcí virem slintavky a kulhavky (SLAK). Pozadí této problematiky tvoří ohnisko slintavky a kulhavky v Německu, kdy byl virus slintavky a kulhavky zjištěn u stáda vodních buvolů v Braniborsku.

Konzumace pasterizovaného mléka a výrobků s odpovídajícím tepelným ošetřením (např. sušené mléko, kojenecká mléčná výživa), jakož i výrobků z nich vyrobených (např. cukrovinky se sušenou syrovátkou) je podle současného stavu znalostí bezpečná pro lidské zdraví, i když mléko pochází od zvířat nakažených slintavkou a kulhavkou. Obecně jsou lidské infekce virem slintavky a kulhavky velmi vzácné, mají mírný průběh a byly důsledkem přímého a intenzivního kontaktu s nemocnými zvířaty. Teprve po vlastním pokusu s opakovaným požitím vysoce kontaminovaného syrového mléka byly popsány příznaky onemocnění. Infekce a onemocnění u lidí v důsledku konzumace pasterizovaného mléka a mléčných výrobků nejsou známy.

Množství viru slintavky a kulhavky se tepelným ošetřením výrazně snižuje. Při pasterizaci mléka se při teplotě 72 °C po dobu 15 sekund sníží množství infekčního viru o 4-5 log10 (10 000-100 000krát). Proces tepelné inaktivace, jako je pasterace, se obvykle používá také na začátku procesu při výrobě mléčných výrobků, včetně sušených produktů, jako je sušené odstředěné mléko, koncentrát syrovátkové bílkoviny nebo kojenecká výživa. Údaje o inaktivaci viru slintavky a kulhavky během další výroby těchto mléčných výrobků nejsou k dispozici, ale lze předpokládat, že zde použité kroky sušení vedou k dalšímu mírnému snížení infekčnosti. Výrobní proces pasterizovaného mléka a výrobků s příslušným tepelným ošetřením výrazně snižuje množství viru, a proto nelze s vysokou mírou jistoty očekávat zdravotní riziko pro lidi z konzumace těchto výrobků.

Stručné závěry stanoviska BfR

  • Podle současného posouzení nepředstavuje konzumace tepelně ošetřeného (pasterizovaného) mléka žádné zdravotní riziko, a to ani v případě, že mléko pochází od zvířat nakažených virem slintavky a kulhavky. Výrobky z pasterizovaného mléka, jako jsou jogurty, sušené mléko nebo kojenecká výživa a další produkty z něj vyrobené, rovněž nepředstavují podle současného stavu znalostí žádné riziko pro lidské zdraví.
  • Tepelné ošetření mléka (pasterizace) vede k výraznému snížení množství virů v mléce. Odpovídající tepelné procesy se používají také při výrobě výše uvedených mléčných výrobků.
  • Celkově dosavadní vědecké poznatky naznačují, že pouze příjem velmi vysokého množství virů (při intenzivním přímém kontaktu s infikovanými zvířaty nebo při opakované konzumaci vysoce kontaminovaného nepasterizovaného mléka) vede v jednotlivých případech k onemocnění člověka.
  • V letech 1921-1997 bylo na celém světě hlášeno pouze asi 40 případů nákazy člověka virem slintavky a kulhavky. Na rozdíl od nakažených zvířat mají infekce člověka virem slintavky a kulhavky mírný průběh s úplným uzdravením.

Předchozí informace BfR: Slintavka a kulhavka: otázky a odpovědi

Zdroj: BfR (Foot-and-mouth disease – No health risk expected when consuming pasteurised milk and dairy produce)