https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-jablon-odolna-vuci-spale-ruzovitych/

Vydáno: 27. 3. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/shutterstock-jablka-na-strome1_orez-300x122.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/shutterstock-jablka-na-strome1_orez-768x311.jpg 768w" alt="" width="945" height="383" class="wp-image-81185" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Jabloně patří mezi nejrozšířenější ovocné dřeviny mírného pásma a jejich plody jsou nejen chutné, ale i bohaté na prospěšné látky podporující imunitu a odolnost organismu vůči stresu. Pěstování jabloní však v posledních desetiletích čelí výzvám, jako jsou změny klimatu a rostoucí tlak škodlivých organismů.

Jednou z nejzávažnějších hrozeb pro produkci jablek je bakteriální spála růžovitých, kterou způsobuje vysoce infekční bakterie Erwinia amylovora. Tato choroba může vést k rozsáhlým ztrátám v sadech a ohrožuje celosvětovou produkci jablek. Vědci se proto zaměřili na proteiny zodpovědné za vnímavost jabloní k této chorobě. Pomocí metody CRISPR/Cas9 se jim podařilo cíleně upravit vybrané geny, čímž dosáhli výrazného snížení výskytu nekróz u editovaných rostlin – v některých případech až o 40 %.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-7-300x300.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-7-150x150.png 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-7-768x768.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-7-1536x1536.png 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-7.png 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-81182" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 226px;" loading="lazy" decoding="async" />

Tento výzkum potvrzuje, že technologie CRISPR/Cas9 je slibným nástrojem i pro šlechtění ovocných dřevin a může přispět k udržitelnějšímu a odolnějšímu zemědělství.

Více na: Jabloň odolná vůči spále růžovitých

Autor textu položky v knihovně NBT: Slavomír Rakouský

Zdroj: BIOTRIN