https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-sushi-2025/

Vydáno: 4. 4. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/sushi_pixabay_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/sushi_pixabay_orez-768x414.jpg 768w" alt="" width="861" height="464" class="wp-image-81450" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ilustrační foto

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test sushi 2025“ v časopise dTest 4/2025.

Sushi již několik let v Česku úspěšně boduje. Speciál­ní restaurace najdete v téměř každém městě a balené sushi sety lze koupit i v běžných supermarketech. Přišel proto čas, abychom se na sushi podívali naší testovací optikou. Nakoupili jsme sety z obchodů a pro srovnání jsme k nim přidali i dva z restaurací. Zajímali jsme se o chuť, složení i škodlivé bakterie.

Sushi se stalo hitem i mezi českými spotřebiteli a dnes ho najdete nejen ve speciálních restauracích, ale i v supermarketech. Proto jsme se rozhodli balené sushi ze supermarketů podrobit důkladnému testu a zjistit, zda obstojí v porovnání s výrobky dovezenými z restaurací.

Zakoupili jsme osm různých sushi setů – šest z obchodů a dva z restaurací. Přestože složení jednotlivých balení se lišilo, vždy jsme se zaměřili na společné prvky, jako jsou kousky se syrovým lososem a rolky.

Chuť na prvním místě

Největší důraz jsme kladli na senzorické hodnocení. Dvanáct zkušených degustátorů anonymně posuzovalo vzhled, chuť, vůni a konzistenci sushi ve specializované laboratoři. Zvlášť je zajímalo, zda jsou jednotlivé kousky důkladně vytvarované, sledovala se měkkost rýže i ostatních surovin a velkou pozornost věnovali i čerstvosti vůně a chuti lososího masa. Výsledek? Sushi z obchodů sice za restauracemi mírně zaostávalo, ale přesto jsme našli několik povedených výrobků.

Bezpečnost především

Sushi je potravina citlivá na hygienu – obsahuje syrové ryby, zeleninu a rýži, která se podává při pokojové teplotě. Proto jsme nechali otestovat vzorky na přítomnost škodlivých bakterií, jež by dokázaly spotřebitele nepříjemně potrápit. Laboratoř se zaměřila na salmonely, listerie, E. coli a Bacillus cereus. Dobrá zpráva? Většina vzorků byla naprosto v pořádku, pouze v jednom případě se objevil Bacillus cereus.

Kromě chuti a bezpečnosti jsme zkoumali i výživové hodnoty a složení výrobků. Nutričně jsou si supermarketová sushi velmi podobná, ale často obsahují přidané látky – tzv. éčka.

Zdroj: dTest