https://bezpecnostpotravin.cz/jedly-biofilm-z-kury-granatoveho-jablka-prodluzuje-trvanlivost-jahod/

Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited.jpg 1124w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-54353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Odborníci brazilského institutu São Carlos Institute of Chemistry na University of São Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.).

Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly už po 4 dnech.

Jak uvedla vedoucí výzkumu Mirella Romanelli Vicente Bertolová, použitím jejich jedlého biofilmu lze zhruba zdvojnásobit životnost jahod a zpomalit jejich vysychání. Biofilm současně uchovává charakteristickou chuť, texturu i vůni jahod.

Vedoucí týmu Stanislau Bogusz Junior upozorňuje, že obvykle přes 40 procent granátového jablka tvoří jeho kůra, která se vyhazuje jako odpad. S kolegy se snažili extrahovat z tohoto odpadu fenolické látky s antioxidačními a antimikrobiálními účinky.

Když uspěli s vývojem vhodné metody extrakce, vytvořili biofilm z želatiny a chitosanu, který obohatili extraktem z granátového jablka.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Edible biofilm based on pomegranate peel extract extends the shelf life of strawberries

Zdroj: Gate2Biotech