https://bezpecnostpotravin.cz/jedly-biofilm-z-kury-granatoveho-jablka-prodluzuje-trvanlivost-jahod/

Odborníci brazilského institutu São Carlos Institute of Chemistry na University of São Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.).
Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly už po 4 dnech.
Jak uvedla vedoucí výzkumu Mirella Romanelli Vicente Bertolová, použitím jejich jedlého biofilmu lze zhruba zdvojnásobit životnost jahod a zpomalit jejich vysychání. Biofilm současně uchovává charakteristickou chuť, texturu i vůni jahod.
Vedoucí týmu Stanislau Bogusz Junior upozorňuje, že obvykle přes 40 procent granátového jablka tvoří jeho kůra, která se vyhazuje jako odpad. S kolegy se snažili extrahovat z tohoto odpadu fenolické látky s antioxidačními a antimikrobiálními účinky.
Když uspěli s vývojem vhodné metody extrakce, vytvořili biofilm z želatiny a chitosanu, který obohatili extraktem z granátového jablka.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Edible biofilm based on pomegranate peel extract extends the shelf life of strawberries
Zdroj: Gate2Biotech