Výživa, potraviny a zdraví 2/2025: „Fialová kráska“ – Bezpečnost potravin

Společnost pro výživu publikovala článek „Fialová kráska“ v nově vydaném čísle časopisu Výživa, potraviny a zdraví – 2/2025.
Článek pojednává o houbě čirůvce fialové (Lepista nuda), která bývala ve starší literatuře označována jako rudočechratka fialová (Rhodopaxillus nudus). V syrovém stavu houba obsahuje látky, které narušují tvorbu krve, a je tudíž zasyrova jedovatá. Přesto je ve všech houbařských atlasech čirůvka fialová popisována jako vynikající jedlá houba, a to někdy i bez poznámky o její toxicitě v syrovém stavu. Je to zřejmě z důvodu, že v minulosti nikoho nenapadlo konzumovat houby v syrovém stavu.
Celý článek Ing. Františka Pudila, CSc. naleznete na webových stránkách Společnosti pro výživu – viz odkaz níže.
- Celý článek „Fialová kráska„ (PDF)
Autor článku: Ing. František Pudil, CSc.

Foto: Ing. František Pudil, CSc.
Zdroj: Společnost pro výživu