https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-okurka-odolna-k-chladu/

Vydáno: 24. 4. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/okurky_lista-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/okurky_lista-768x403.jpg 768w" alt="" width="909" height="477" class="wp-image-83106" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Okurka setá (Cucumis sativus L.) patří mezi významné celosvětově pěstované plodiny. Tato rostlina pocházející z Indie nejlépe roste při teplotách 18-30 °C, je však mimořádně citlivá na chlad ve všech fázích svého životního cyklu. Nízké teploty komplikují pěstování zemědělských plodin v mnoha částech světa. I přes intenzivní výzkum stále není zcela jasné, proč některé rostliny snášejí chlad lépe než jiné.

Vědecký průlom přinesla celogenomová asociační studie (GWAS), která odhalila klíčovou genetickou variantu v genu STAYGREEN (CsSGR) u okurky, související s odolností vůči chladu. Pomocí technologie CRISPR vytvořili rostliny s vyřazeným genem CsSGR, které lépe snášejí nízké teploty, obsahují více chlorofylu a produkují méně škodlivých reaktivních forem kyslíku (ROS) při teplotním stresu.

Zajímavé je, že tyto mutantní rostliny vykazují zvýšenou odolnost nejen vůči chladu, ale také vůči suchu, zasolení a patogenu Pseudoperonospora cubensis. Gen CsSGR proto představuje slibný cíl pro šlechtění odolnějších okurek, které by mohly prosperovat i v náročnějších klimatických podmínkách.

Autor: Tereza Branyšová

Více na: Okurka odolná k chladu

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/okurky_GM-284x300.jpg 284w" alt="" width="475" height="501" class="wp-image-83108" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: BIOTRIN