https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-vysoke-davky-kofeinu-se-zdravotnimi-riziky/

Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez.jpg 1300w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-47983" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Kofein je v každodenním životě téměř všudypřítomný. Najdeme ho v typickém ranním šálku kávy, v černém čaji, v cole, v energetických nápojích a dokonce i v čokoládě. „V mírném množství má kofein povzbuzující a pozitivní účinky,“ vysvětluje bioložka Dr. Anke Ehlersová v novém díle vědeckého podcastu „Risk“ německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR). Ve vysokých dávkách však může kofein způsobovat pocení, úzkost a poruchy srdečního rytmu a také ovlivňovat růst plodu v děloze matky. V extrémních případech může být těžké předávkování doplňky stravy s obsahem kofeinu dokonce smrtelné.

Obecně platí, že u dospělých osob se za zdraví škodlivou nepovažuje jednorázová dávka 200 miligramů kofeinu. To zhruba odpovídá dvěma šálkům kávy, dvěma plechovkám energetického nápoje, čtyřem šálkům čaje nebo pěti plechovkám koly. Při rozložení na celý den je za bezproblémové považováno až dvojnásobné množství, tedy 400 miligramů kofeinu denně. Množství, při kterém se skutečně mohou projevit nežádoucí účinky, se však u jednotlivých osob liší. A ti, kteří například pravidelně pijí hodně kávy, mají tendenci vyvinout vyšší úroveň tolerance. Pak však potřebují více kávy, aby stále zaznamenávali pozitivní účinky.

Zvláštní opatrnost se doporučuje při užívání doplňků stravy s obsahem kofeinu, které se někdy používají ke zvýšení výkonu při sportu. V tomto případě je nezbytné dodržovat doporučené dávkování, jinak může snadno dojít k předávkování. „Problematický je zejména čistý kofeinový prášek v sypké formě,“ říká odbornice BfR Ehlersová: „Je v tak vysoké koncentraci, že ho prostě nemůžete změřit kuchyňskou váhou.“ Bezpečné množství 200 miligramů nebo 0,2 gramu zde odpovídá přibližně špetce. A už jedna nebo dvě čajové lžičky mohou být smrtelné.

U dětí a dospívajících se množství kofeinu, které je ještě zdraví neškodné, určuje podle tělesné hmotnosti: přijatelný je tedy denní příjem 3 miligramů kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti.

Zejména u mladších dětí je kofein přijímán především prostřednictvím čokolády. Aby však dítě zkonzumovalo nebezpečné množství kofeinu ze sladkostí, muselo by ho sníst nebo vypít velmi velké množství ve velmi krátké době. „Vezmeme-li jako příklad čtyřleté dítě vážící přibližně 17 kilogramů, mohlo by zkonzumovat jen asi 50 miligramů kofeinu,“ říká Ehlersová. Toto množství zhruba odpovídá obsahu kofeinu ve dvou a půl tabulkách mléčné čokolády nebo půl litru koly. Samozřejmě se nejedná o doporučení, a to i kvůli vysokému obsahu cukru, ale spíše o množství, které je z hlediska koncentrace kofeinu právě bezpečné.

Energetické nápoje obsahují přibližně stejné množství kofeinu jako káva. Plechovka o objemu 250 mililitrů obsahuje v průměru asi 80 miligramů kofeinu. U dospívajících tedy stačí pouhé tři plechovky, aby bylo překročeno bezpečné množství. „Míchání energetických nápojů s alkoholem může účinky ještě zesílit,“ říká Ehlers. „Kofein i alkohol ovlivňují kardiovaskulární systém a mohou způsobit poruchy srdečního rytmu. Když se oba faktory spojí, mohou se tyto negativní účinky ještě zesílit.“

Odkaz na celý díl podcastu (k dispozici pouze v němčině):
https://podcast.bfr.bund.de/7-koffein-kick-mit-risiko-007
Citace a zvukové ukázky z této epizody podcastu lze volně používat pod podmínkou uvedení zdroje.

Zdroj: BfR