Potraviny mohou být kontaminovány celou řadou nebezpečných látek: bakteriemi, chemikáliemi, plísněmi nebo parazity, které mohou způsobit nejméně 200 různých onemocnění. Tyto nemoci mají dopad na zdraví, živobytí, vzdělání a ekonomiku. Lze jim však předcházet – pokud budeme informováni a podnikneme příslušné kroky.
Každý rok 7. června proto oslavujeme Světový den bezpečnosti potravin si a připomínáme si, že bezpečnost potravin je kolektivním právem a odpovědností – každý musí hrát svou roli.

V České republice a Slovenské republice si Světový den bezpečnosti potravin připomeneme webinářem, který společně připravují Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA Slovenskej republiky a Koordinační místo pro vědeckou a technickou spolupráci s EFSA v ČR.
Webinář se bude konat dne 5. června 2025 od 10:00 hod.
Registrace bude spuštěna v nejbližších dnech. O jejím spuštění budete informováni.
Zdroj: KM EFSA