https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vyslechtili-psenici-ktera-neskodi-celiakum/

Vydáno: 29. 7. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/psenice_klasy-polozene_lista-768x394.jpg 768w" alt="" width="907" height="465" class="wp-image-72772" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Tým z Kalifornské univerzity UC Davis úspěšně odstranil skupinu genů, jež jsou v pšenici odpovědné za produkci glutenových bílkovin vyvolávajících imunitní reakce – a to bez negativního dopadu na kvalitu této celosvětově důležité obilniny pro výrobu chleba. Výsledky studie, publikované v časopise  Theoretical and Applied Genetics, představují významný pokrok ve výzkumu celiakie.

Pšenice je klíčovým globálním zdrojem sacharidů a bílkovin. Významnou skupinu jejích proteinů tvoří glutenové bílkoviny, které dodávají chlebu a těstovinám jejich charakteristickou strukturu. Tyto bílkoviny však mohou u některých jedinců spouštět autoimunitní reakce, zejména celiakii, jejíž výskyt ve světě stále narůstá. S cílem omezit tento problém se výzkumný tým zaměřil na snížení alergenního potenciálu pšenice odstraněním specifických glutenových složek, které vyvolávají nejsilnější imunitní odpověď. Tento zásah může pomoci nejen lidem s celiakií, ale potenciálně i těm, kteří k onemocnění zatím nevykazují příznaky.

Gluten se skládá ze dvou tříd proteinů – gluteninů a gliadinů. Jejich úplné odstranění by však vedlo ke snížení kvality těsta. Vědci proto zvolili cílený přístup: pomocí gama záření odstranili pouze geny pro alfa-gliadiny, které jsou nejčastější příčinou negativních reakcí u osob s celiakií. Studie poté prokázala, že nově vyšlechtěné odrůdy si zachovávají – někdy dokonce i zlepšují – pekařskou kvalitu.

Z těchto upravených odrůd byla získána semena, jejichž kvalita byla testována v laboratořích California Wheat Commission. Semena byla rovněž uložena do databáze Germplasm Resources Information Network (GRIN), kterou spravuje Agricultural Research Service při americkém ministerstvu zemědělství, aby byla dostupná širší veřejnosti.

O nové odrůdy již projevili zájem řemeslní pekaři, mlynáři i podniky specializované na přímý prodej zemědělských produktů. Tyto odrůdy se pěstují stejným způsobem jako běžná pšenice a nevyžadují žádné zvláštní podmínky.

Autor: Tereza Branyšová

Zdroje:

Zdroj článku: BIOTRIN