https://bezpecnostpotravin.cz/francouzske-syry-obsahovaly-listerie/


Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu v uplynulých týdnech prodávaly dva různé sýry od stejného francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF). Většina ze zhruba 2 000 balení sýra, které byly od června do ČR distribuovány, je již po datu použitelnosti, a tudíž byly velmi pravděpodobně již zkonzumovány.
Identifikace výrobků:
Název výrobku: CAMEMBERT LE père ALEXANDRE B.BOIS 45% 240G
COULOMMIERS MON père CHV. 320G
Výrobce: S.E. Chavegrand Sas, Lascoux, Francie
U spotřebitelů by se v ČR mohly ještě nacházet sýry s následujícími čísly šarží a daty použitelnosti:
Název výrobku | Datum spotřeby | Číslo šarže |
CAMEMBERT ALEXANDRE B.BOIS 45% 240G | 17.08.2025 | C5179002 |
COULOMMIERS MON PERE CHV. 320G | 26.08.2025 | C5178064 |
Tyto sýry by lidé neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě prodeje.
Mimo těchto dvou šarží bylo na český trh dodáno v červnu a červenci ještě pět dalších šarží těchto druhů sýrů. V současné době jsou již po datu spotřeby.
Dle informací, které získala SVS při došetřování případu, byly sýry prodávány v obchodních řetězcích Makro a Kaufland. Do České republiky bylo celkem dodáno 170 kartonů sýrů po 12 až 14 kusech. V současné době probíhá pod dozorem veterinárních inspektorů stahování neprodaných balení sýra z prodejen, následně dojde k jejich neškodné likvidaci nebo vrácení zahraničnímu dodavateli.
Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum použitelnosti a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.
Petr Majer
Zástupce tiskového mluvčího SVS
Zdroj: SVS
Informace Ministerstva práce, zdravotnictví, solidarity a rodiny Francouzské republiky:
Případ listeriózy ve Francii: stažení sýrů z pasterizovaného mléka z důvodu možné kontaminace bakterií Listeria monocytogenes
Zdravotnické orgány Francouzské republiky identifikovaly 21 případů listeriózy způsobených bakteriálními kmeny s podobnými charakteristikami, z toho 18 případů od začátku června 2025. Věk postižených osob se pohybuje od 34 do 95 let. Byly hlášena dvě úmrtí (u jednoho případu byly uvedeny základní onemocnění, u druhého případu tyto informace nebyly k dispozici).
Vyšetřování provedené organizací Santé Publique France ve spolupráci s Národním referenčním centrem pro Listerie Pastérova institutu a Generálním ředitelstvím pro výživu, v koordinaci s Generálním ředitelstvím pro zdraví, vedlo na začátku srpna k identifikaci shodných epidemiologických a mikrobiologických znaků, které naznačují možnou souvislost mezi těmito případy listeriózy a konzumací sýrů z pasterizovaného mléka vyrobených společností Chavegrand.
Z preventivních důvodů společnost Chavegrand (FR 23.117.001 CE) ve spolupráci s orgány veřejné zdravotní péče stahuje z trhu všechny šarže sýrů vyrobené před 23. červnem 2025. Tyto výrobky – měkké sýry s plísňovou kůrou z pasterizovaného kravského mléka (např. camembert nebo krémové sýry) nebo kozího mléka (např. bochníky), byly do 9. srpna 2025 prodávány sýrařstvím na celém území Francie i v zahraničí pod různými obchodními značkami.
Dotčené výrobky lze identifikovat podle informací zveřejněných na stránkách https://rapel.conso.gouv.fr s označením FR 23.117.001 CE/UE nebo v prodejních místech. Výrobce zřídil bezplatnou telefonní linku pro spotřebitele: Tel.: 0 800 00 91 80 (od 9:00 do 19:00, 7 dní v týdnu).
Osoby, které mají tyto výrobky v držení, jsou žádány, aby je nekonzumovaly.
Osoby, které tyto výrobky konzumovaly a mají horečku, samostatně nebo v kombinaci s bolestmi hlavy a bolestmi svalů, jsou vyzývány, aby se obrátily na svého ošetřujícího lékaře a informovaly ho o konzumaci těchto výrobků. V některých případech se mohou vyskytnout závažné formy s neurologickými komplikacemi a poškozením matky nebo plodu u těhotných žen.
Těhotné ženy, osoby s oslabeným imunitním systémem a starší osoby musí být na tyto příznaky obzvláště pozorní. Listerióza je onemocnění, které může být závažné a jehož inkubační doba může trvat až osm týdnů.
Připomínáme, že rizikové osoby, mezi které patří těhotné ženy, novorozenci, osoby s oslabeným imunitním systémem a starší osoby, by se měly vyvarovat konzumace produktů s nejvyšším rizikem kontaminace bakteriemi Listeria: uzené nebo syrové masné výrobky konzumované v neupraveném stavu (vařená nebo syrová šunka, výrobky v rosolu, „foie gras“, paštiky, „rillettes“…), mořské plody (uzené ryby, „tarama“, syrové mušle atd.) a některé mléčné výrobky (syrové mléko, měkké sýry s plísňovou nebo omytou kůrou atd.).
Kontaminace sýrů z pasterizovaného mléka je vzácná, ale může se přesto vyskytnout kvůli širokému výskytu bakterie Listeria monocytogenes v životním prostředí.
Další informace:
- Listerióza (slovník Bezpečnost potravin A-Z)
- Listeria monocytogenes (slovník Bezpečnost potravin A-Z)