https://bezpecnostpotravin.cz/odpadni-lignin-funguje-proti-bakteriim-a-virum/

Výzkumný tým finského centra Nanoscience Center na University of Jyväskylä zjistil, že významný polyfenol lignin, který je součástí struktury rostlinných buněk, vykazuje antibakteriální a antivirovou aktivitu.
Výsledky výzkumu ukazují, že lignin, který je shodou okolností častým odpadním produktem dřevozpracujícího průmyslu, je slibnou alternativou k syntetickým antimikrobiálním látkám, které se používají v obalech nebo třeba v dezinfekčních prostředích.
Výzkum týmu Nanoscience Center využil jednoduchou metodu extrakce ligninu z vody, kdy se izoluje velmi čistý lignin z březových štěpků, pšeničné slámy a ovesných slupek. Tento postup rovněž zajišťuje, že si výsledný produkt uchovává vysoký obsah fenolu a že dojde k odstranění nežádoucích sacharidů.
Jak uvádí vedoucí týmu Varpu Marjomäki, s kolegy odhalili, že výsledný lignin na vodní bázi je velmi účinný proti neobaleným enterovirům, které stabilizuje a způsobí, že se shlukují a nejsou infekční, a současně také proti obaleným koronavirům a bakteriím, jimž narušuje integritu obalů a buněčných stěn.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací naleznete zde: Wood industry byproduct lignin found effective against viruses and bacteria
Zdroj: Gate2Biotech