https://bezpecnostpotravin.cz/odpadni-lignin-funguje-proti-bakteriim-a-virum/

Vydáno: 26. 8. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/drevo_v-lese_orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/drevo_v-lese_orez-768x400.jpg 768w" alt="" width="839" height="437" class="wp-image-86191" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Výzkumný tým finského centra Nanoscience Center na University of Jyväskylä zjistil, že významný polyfenol lignin, který je součástí struktury rostlinných buněk, vykazuje antibakteriální a antivirovou aktivitu.

Výsledky výzkumu ukazují, že lignin, který je shodou okolností častým odpadním produktem dřevozpracujícího průmyslu, je slibnou alternativou k syntetickým antimikrobiálním látkám, které se používají v obalech nebo třeba v dezinfekčních prostředích.

Výzkum týmu Nanoscience Center využil jednoduchou metodu extrakce ligninu z vody, kdy se izoluje velmi čistý lignin z březových štěpků, pšeničné slámy a ovesných slupek. Tento postup rovněž zajišťuje, že si výsledný produkt uchovává vysoký obsah fenolu a že dojde k odstranění nežádoucích sacharidů.

Jak uvádí vedoucí týmu Varpu Marjomäki, s kolegy odhalili, že výsledný lignin na vodní bázi je velmi účinný proti neobaleným enterovirům, které stabilizuje a způsobí, že se shlukují a nejsou infekční, a současně také proti obaleným koronavirům a bakteriím, jimž narušuje integritu obalů a buněčných stěn.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Wood industry byproduct lignin found effective against viruses and bacteria

Zdroj: Gate2Biotech