https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-koreni-na-glykemii/

Společnost pro výživu publikovala článek „Vliv koření na výživu“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování 4/2025„.
S prevalencí obezity vzrůstá i prevalence hyperglykemie, resp. diabetu mellitu. Spolu s dalšími onemocněními se situace může dále zhoršovat. Kromě léčiv je možné situaci zmírnit, resp. zdravotní stav podpořit dostupnými biologicky aktivními látkami nenutritivního charakteru, které najdete i ve vlastní kuchyni.
Voňavá koření, která dochutí a krásně navoní pokrm, mohou navíc svými bioaktivními látkami podpořit snížení glykemie v krvi.
V článku autorka uvádí zajímavé informace ke konkrétním druhům koření, zmiňuje skořici, kurkumu, pískavici řecké seno, šafrán, černuchu, červené papričky, česnek, ženšen, zázvor, římský kmín, škumpu, kardamon, sezam a kopr.
Autorka: Mgr. Eliška Lagová
Ústav veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Zdroj: Společnost pro výživu