https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-koreni-na-glykemii/

Vydáno: 11. 9. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/koreni_orez2-300x159.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/koreni_orez2-768x406.jpg 768w" alt="" width="908" height="480" class="wp-image-86655" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Vliv koření na výživu“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování 4/2025„.

S prevalencí obezity vzrůstá i prevalence hyperglykemie, resp. diabetu mellitu. Spolu s dalšími onemocněními se situace může dále zhoršovat. Kromě léčiv je možné situaci zmírnit, resp. zdravotní stav podpořit dostupnými biologicky aktivními látkami nenutritivního charakteru, které najdete i ve vlastní kuchyni.

Voňavá koření, která dochutí a krásně navoní pokrm, mohou navíc svými bioaktivními látkami podpořit snížení glykemie v krvi.

V článku autorka uvádí zajímavé informace ke konkrétním druhům koření, zmiňuje skořici, kurkumu, pískavici řecké seno, šafrán, černuchu, červené papričky, česnek, ženšen, zázvor, římský kmín, škumpu, kardamon, sezam a kopr.

Autorka: Mgr. Eliška Lagová
Ústav veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno

Zdroj: Společnost pro výživu