https://bezpecnostpotravin.cz/poskozeni-vlasskych-orechu-vrtuli-orechovou-v-roce-2025/

Vydáno: 12. 9. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/vrtule-orechova-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/vrtule-orechova-768x393.jpg 768w" alt="" width="908" height="465" class="wp-image-86737" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: CARC

Blíží se období sklizně vlašských ořechů, které mohou být poškozeny různými škodlivými
organismy. Poškození se projevuje nejčastěji zčernáním a předčasným opadem. Napadené plody mají
poškozená i jádra, která se nedají jíst. Příčin je několik.

Poškození ořechů způsobují nejčastěji:

  • houbové nebo bakteriální choroby – plošné rozšíření, v letošním roce časté
  • na Moravě a stále častěji i v Čechách ničí ořechy larvy vrtule ořechové, které mohou
    být v oplodí ořechů až do října

Příznaky napadení bývají podobné, ke zjištění příčiny (a případné ochraně) je potřeba správné
určení původce napadení.

Celou zprávu si můžete stáhnout zde.

Autor: Hana Šperlingová

Zdroj: CARC