https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-z-carc-testuji-zajimave-bezlepkove-dezerty-a-dorty/

Vydáno: 15. 9. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/dorty-bezlepek_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/dorty-bezlepek_orez-768x403.jpg 768w" alt="" width="933" height="489" class="wp-image-86749" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Tisková zpráva – Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) dostalo velmi netradiční, a přitom inspirativní zakázku. Jeho Zkušební laboratoř prováděla testování bezlepkových dortů a dezertů, které vyrábí cukrářka Hanka Martínková z Poděbrad. Ta se na vědce obrátila s žádostí o stanovení obsahu lepku a senzorické hodnocení u svých produktů přihlášených do soutěže KLASA.

Výsledky stanovení lepku potvrdily, že dezerty jsou skutečně bezlepkové. Neobsahují přidané cukry (monosacharidy a disacharidy), pouze přirozeně se vyskytující cukry (např. z ovoce). Na oslazení dezertů byly přidány alkoholické cukry, erythritol či maltitol, které byly použity na dochucení krémů, náplní a těsta. Díky použití alkoholických cukrů mají dezerty nižší obsah energie, nižší glykemický index a nepůsobí kariogenně v ústní dutině. Kromě toho zaujmou i svou chutí, jemností a estetickým vzhledem.

Je to vlastně taková jednoduchá, životem prověřená rovnice. Jakmile jídlo dobře vypadá, lépe se člověku jí. Ne nadarmo se proto říká, že jídlo může být i pastvou pro oči. Při tvorbě svých produktů se toho vždy držím. Protože jídlo, a především to sladké, dokáže člověka potěšit a naladit už svým vzhledem,“ říká Hanka Martínková ze společnosti „Low carb v srdci“, která sídlí v Poděbradech.

Paní Martínková pracuje v souladu se svým mottem „Poctivě a s láskou“. Používá krémy ze 40% smetany, mouky ze skořápkových plodů bohaté na bílkoviny, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Dezerty jsou připravené bez klasických mouk a jsou nepřeslazené, což jim dodává lehkost.  „Senzorické hodnocení dodaných vzorků dopadlo tak, že můžeme dezerty s klidným svědomím doporučit ke konzumaci nejen celiakům, ale všem zájemcům,“ uvedla Dana Gabrovská, vedoucí Zkušební laboratoře CARC, která  nabízí výrobcům stanovení potravinových alergenů ELISA metodami včetně svozu vzorků.

Spolupráce s CARC by neměla skončit u prvních testů. „Věříme, že se spolupráce s paní Hankou a její firmou „Low carb v srdci” rozvine do širšího rámce a přijdeme společně na další zajímavé bezlepkové suroviny, které si do dezertů, dortů i vánočního pečiva najdou cestu,“ doplnila Dana Gabrovská.

Výzkum a inovace tak spojují svět vědy a tradiční cukrařiny, a to s jediným cílem – nabídnout spotřebitelům chutné, zdravější a bezpečné alternativy sladkostí.

Kontakty pro média:
Ing. Dana Gabrovská, Ph.D.
Odbor potravinářství CARC
tel.: 737 287 004
dana.gabrovska@carc.cz

Ing. Jana Rysová
Odbor potravinářství CARC
tel.: 296 792 368
jana.rysova@carc.cz

Zdroj: CARC