https://bezpecnostpotravin.cz/sikovny-bakterialni-enzym-zaridi-setrnejsi-nutraceutika/

Badatelé National Taiwan University objevili všestranný enzym bakterie Bacillus subtilis, který efektivně a přesně připojuje fosfátové skupiny k rozmanitým fenolickým molekulám.
Nabízí udržitelnou alternativu k metodám konvenční chemické fosforylace. Jde o průlom, který je šetrnější vůči prostředí a otevírá cestu k účinnějším nutraceutikům.
Mnoho přírodních sloučenin, jako jsou flavonoidy, stilbeny a kurkuminoidy, vykazují příznivé biologické účinky, ale současně jsou jen špatně rozpustné ve vodě. To omezuje jejich adsorpci tělem. Jednou z možností, jak tento problém překonat, je připojit k těmto molekulám fosfátové skupiny, což významně zvyšuje jejich rozpustnost a dostupnost pro metabolismus. Dnes se používají chemické metody, které jsou složité, zatěžují prostředí a nebývají moc přesné.
Výzkumný tým, který vedl Nan-Wei Su, nedávno objevil enzym fenolickou fosfatázu syntetázu (BsPPS). Je pozoruhodné, že tento jediný enzym dokáže fosforylovat více než 30 různých přírodních sloučenin, včetně flavonoidů, chalkonů, stilbenů, antrachinonů, kumarinů, kumestanů a kumarinoidů, obvykle velmi účinně.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Více informací zde: A versatile enzyme from Bacillus opens greener path to water-soluble nutraceuticals
Zdroj: Gate2Biotech