https://bezpecnostpotravin.cz/sikovny-bakterialni-enzym-zaridi-setrnejsi-nutraceutika/

Vydáno: 17. 9. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/doplnky-stravy_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/doplnky-stravy_orez-768x424.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/doplnky-stravy_orez-1536x847.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/doplnky-stravy_orez-2048x1130.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="565" class="wp-image-45923" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Badatelé National Taiwan University objevili všestranný enzym bakterie Bacillus subtilis, který efektivně a přesně připojuje fosfátové skupiny k rozmanitým fenolickým molekulám.

Nabízí udržitelnou alternativu k metodám konvenční chemické fosforylace. Jde o průlom, který je šetrnější vůči prostředí a otevírá cestu k účinnějším nutraceutikům.

Mnoho přírodních sloučenin, jako jsou flavonoidy, stilbeny a kurkuminoidy, vykazují příznivé biologické účinky, ale současně jsou jen špatně rozpustné ve vodě. To omezuje jejich adsorpci tělem. Jednou z možností, jak tento problém překonat, je připojit k těmto molekulám fosfátové skupiny, což významně zvyšuje jejich rozpustnost a dostupnost pro metabolismus. Dnes se používají chemické metody, které jsou složité, zatěžují prostředí a nebývají moc přesné.

Výzkumný tým, který vedl Nan-Wei Su, nedávno objevil enzym fenolickou fosfatázu syntetázu (BsPPS). Je pozoruhodné, že tento jediný enzym dokáže fosforylovat více než 30 různých přírodních sloučenin, včetně flavonoidů, chalkonů, stilbenů, antrachinonů, kumarinů, kumestanů a kumarinoidů, obvykle velmi účinně.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací zde: A versatile enzyme from Bacillus opens greener path to water-soluble nutraceuticals

Zdroj: Gate2Biotech