Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
10. ročník akce „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ pro rodiny s dětmi a školní kolektivy se koná 3. a 4. října 2025 v Národním zemědělském muzeu Praha
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha, Českou zemědělskou univerzitou a Vysokou školou chemicko-technologickou Praha Vás zvou na 10. ročník akce pro rodiny s dětmi a školní kolektivy „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“.
KDY: pátek 3. října – pro registrované školy (9 – 15 hod) sobota 4. října – pro veřejnost (9 – 17 hod) KDE: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 1300/44, Praha 7 – Holešovice
Edukativní soutěžní akce pro děti „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ je tematicky zaměřená na původ potravin, správné zacházení s potravinami, zdravou výživu a životní styl.
Úkolem dětí je projít 10 herních stanovišť s různými úkoly, testy a soutěžemi. Na stanovištích budou děti poznávat užitkové rostliny a zvířata, seznamovat se s původem rostlinných a živočišných potravin, poznávat škůdce plodin, určovat, které potraviny se musí po nákupu skladovat v lednici, které se musí před konzumací důkladně vařit nebo důkladně omýt. Děti se dozví zajímavé informace o našem zažívání, o důležitosti pitného režimu, a také o správném výběru zdravých, hodnotných potravin a významu pohybových aktivit. To vše hravou a zábavnou formou.
Za splnění soutěžních úkolů děti získají razítka do svých hracích karet, za které v cíli dostanou diplom a zajímavé ceny.
Publikace zdarma Po celou dobu konání akce budou pro veřejnost připraveny publikace a vzdělávací materiály Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství tematicky zaměřené na zdravou výživu, správné zacházení s potravinami a bezpečnost potravin.
Pro pedagogické pracovníky budou k dispozici pracovní sešity pro žáky všech ročníků základních škol, akreditované učebnice pro druhý stupeň, a další materiály k výukovým programům „Jíme zdravě a s chutí“ a „Výživa ve výchově ke zdraví“. Výukové materiály tematicky vychází ze základních hygienických pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO) „5 klíčů k bezpečnému stravování“.
V sobotu 4. října bude vstup do Národního zemědělského muzea Praha pro veřejnost ZDARMA!