https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-ke-svetovemu-dni-vyzivy-2025/

U příležitosti letošního 80. výročí založení Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a oslav Světového dne výživy pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu odborný seminář s názvem „Budoucnost na talíři: Nové technologie a inovace ve výživě a zemědělství“. Na semináři vystoupí přední odborníci z oblasti výživy, zemědělství a potravinářských technologií. Představí nejnovější trendy, výzkumy a praktické inovace, které formují budoucnost našeho jídelníčku i způsob produkce potravin.
Pořadatel: Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu
Termín akce: 17. října 2025, 9:30 – 12:30
Místo konání: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, (sál 400)
Účast: Zdarma
Registrace:
Do 10. října 2025 prostřednictvím registračního formuláře
Program
9:30 – 9:40 | Úvodní slovo Ing. Pavel Sekáč, Ph.D. vrchní ředitel sekce pro fondy EU, zahraniční záležitosti a obchodní spolupráci, MZe |
9:40 – 9:55 | Možnosti využití podpor Strategického plánu Společné zemědělské politiky Ing. Josef Tabery, ředitel odboru Řídicí orgán rozvoje venkova, MZe |
9:55 – 10:10 | Výživa v globálním světě: Jak politické dění, trh a zdraví formují naše talíře Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., VŠCHT Praha, Společnost pro Výživu, Potravinářská komora ČR |
10:10 – 10:25 | Stravování v digitální éře: Jak sociální sítě formují jídelníček mladých MUDr. Václava Kunová, lékařka, Společnost pro výživu |
10:25 – 10:40 | Výživa na míru: Doporučení pro různé skupiny obyvatelstva MUDr. Petr Tláskal, FN Motol Praha, Společnost pro výživu (předseda) |
10:40 – 10:55 | Potraviny budoucnosti: Mewery a výživa v éře biotechnologií Ing. Roman Lauš, zakladatel a CEO Mewery / Ing. Rostislav Brzobohatý, Chief Commercial Officer, Mewery |
10:55 – 11:10 | Kapr nové generace: Nutriční inovace a nové rybí produkty Doc. Ing. Jan Mráz, Ph.D., Fakulta rybářství a ochrany vod, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích |
11:10 – 11:25 | Lokální potraviny ve veřejném stravování: výsledky spolupráce v rámci Celostátní sítě pro venkov Ing. Karolína Menclová, tajemnice tematické pracovní skupiny, ředitelka Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů |
11:25 – 12:30 | Diskuze |

Zdroj: Společnost pro výživu