Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/rajcata-mohou-snizit-vysoky-krevni-tlak/
Vydáno: 15. 4. 2024
Autor: SZÚ, Centrum zdraví, výživy a potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-768x455.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m.jpg 1375w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-52687" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. V časopise European Journal of Preventive (2023) byla zveřejněna studie na toto téma. Kardiologové v rámci studie zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se španělské dietní studie („PREDIMED“) zúčastnili.
Kardiovaskulární rizikové faktory
Přibližně 83 % ze zúčastněných osob mělo vysoký krevní tlak a všichni měli jeden nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako např. cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha nebo časný výskyt srdečního on ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ryba-na-talir-patri/
Vydáno: 15. 4. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m-768x474.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m.jpg 1271w" alt="" width="1024" height="632" class="wp-image-52677" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V neděli 7. dubna jsme si připomněli Světový den zdraví.
Lidské zdraví můžeme ovlivnit mnoha způsoby – např. fyzickou aktivitou, spánkem, stravou. A právě každodenní stravování hraje klíčovou roli v tom, jak bude vypadat naše zdraví. V pestrém a vyváženém jídelníčku by určitě neměly chybět ryby a rybí výrobky, případně i jiné mořské plody.
Ryby jsou výborným zdrojem lehce stravitelných bílkovin, prospěšných omega-3 mastných kyselin, vitaminu D, jódu, selenu a dalších látek. Vhodně připravené pokrmy z ryb jsou lehce stravi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zavadne-maso-se-ke-spotrebitelum-nedostalo/
Vydáno: 15. 4. 2024
Autor: Celní správa ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Celni-sprava_2024-4-15_foto_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Celni-sprava_2024-4-15_foto_orez-768x432.jpg 768w" alt="" width="800" height="450" class="wp-image-52656" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR
Tisková zpráva Celní správy ČR, Celní úřad pro Ústecký kraj – Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústečtí celníci v dodávce při silniční kontrole.
Mobilní hlídka ústeckých celníků si v uplynulých dnech vytipovala na dálnici D8 u Lovosic ke kontrole malé nákladní vozidlo Mercedes Benz, českého dopravce.
Při kontrole nákladového prostoru celníci nalezli v papírových krabicích různé druhy masných výrobků. Vizuální kontrolou jevilo maso známky lehkého rozmrazení, a i pocitová teplota byla mnohem vyšší, než uváděl výrobce produktů na obalech. Vozidlo bylo sice vybaveno chladíren ...