TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_TueAM2025
TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01002CET08

Účast ČR v programu Horizont Evropa k lednu 2025 28.01.2025

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3058/ucast-cr-v-programu-horizont-evropa...   28.01.2025 Lednová verze databáze eCORDA z roku 2025 udává pro ČR 1 425 účastí, 1 005 projektů a čistý příspěvek z rozpočtu programu Horizont Evropa ve výši 507,8 mil. €. Přestože od poslední aktualizace přehledu účasti ČR v programu HE nastal jistý pokrok z hlediska úplnosti dat, stále není součástí databázi eCORDA mnoho výzev vyhodnocených v roce 2024 (např. ERC - STG - 2024, ERC - COG - 2024). Z tohoto důvodu je třeba považovat statistiky za průběžné a neuzavírající období 2021-2024. Tabulka 1: Dosavadní účast zemí EU a asociovaných států v programu Horizont Evropa Z pohledu jednotlivých priorit a klastrů programu Horizont Evropa získává ČR v jeho dosavadním průběhu nejvíce finančních prostředků z Klastru 5 - Klima, energetika a mobilita (95,5 mil. €, 18,8%). Následuje priorita Widening (89,2 mil. €, 17,6 %) a Klastr 4 - Digitalizace, průmysl a vesmír (67,9 mil. €, 13,4 %). Velký objem finančních prostředků putuje do ČR rovněž díky řešitelům prestižních grantů ERC (56,4 mil. €) a stipendistům (účastníkům) priority MSCA (39,4 mil. €, 7,8 %). T ...

TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_TueAM2025
TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01002CET08

Biopotraviny ve veřejném stravování: Co nás čeká v roce 2025?

https://bezpecnostpotravin.cz/biopotraviny-ve-verejnem-stravovani-co-nas-ceka-v-roce-2025/ Vydáno: 28. 1. 2025 Autor: Akademie kvality https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/image-7-300x164.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/image-7-768x420.png 768w" alt="" width="945" height="517" class="wp-image-75174" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V průběhu roku vstoupí v platnost nová povinnost, která zavede minimální podíl 5 % biopotravin ve veřejném stravování. Ty se nově objeví v jídelníčku veřejných institucí, jako jsou například nemocnice, úřady, menzy či domovy seniorů. U škol je tento podíl stanoven na 2 % z hmotnosti porce. Podle průzkumu Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO realizovaného ve spolupráci s agenturou Ipsos tuto změnu podporuje více než polovina Čechů. Důležitost původu potravin zdůraznilo dokonce 70 % dotázaných. Nová povinnost vyplývá z akčního plánu rozvoje ekologického zemědělství, který vypracovalo Ministerstvo zemědělství a schválila vláda. „Zařazení biop ...

TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_TueAM2025
TueAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01002CET08

Nově objevená bakterie požírá alespoň tři věčné chemikálie…

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-objevena-bakterie-pozira-alespon-tri-vecne-chemikalie/ Vydáno: 28. 1. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Jarun-Ontakrai-1-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Jarun-Ontakrai-1-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Jarun-Ontakrai-1-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Jarun-Ontakrai-1-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-75166" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 270px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: Shutterstock V boji proti „věčným chemikáliím,“ neboli perzistentním organickým látkám, by se mohly stát našimi cennými spojenci bakterie. Většina metod likvidace per- a polyfluoroalkylové látek (PFAS) zahrnuje jejich adsorpci a podobné přístupy. Současně ale také existují bakterie, které dovedou „věčné“ chemické vazby rozbíjet. Tým vedený odborníky University at Buffalo identifikoval kmen, která zvládá zpracovat&n ...