MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01001CET15

Genom pohanky a jeho využití pro vývoj kultivarů s vynikajícími agronomickými vlastnostmi

https://bezpecnostpotravin.cz/genom-pohanky-a-jeho-vyuziti-pro-vyvoj-kultivaru-s-vynikajicimi-agronomickymi-vlastnostmi/ Vydáno: 15. 1. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/archiv-MZe_pohanka1_orez-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/archiv-MZe_pohanka1_orez-768x391.jpg 768w" alt="" width="936" height="477" class="wp-image-50583" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je jednoletá plodina bohatá na živiny, hojně pěstovaná v oblastech s mírným podnebím. Její zrna obsahují vysoké množství škrobu, bílkovin a vlákniny, jsou rovněž významným zdrojem flavonoidu rutinu. Mouka z pohanky je bezlepková, což umožňuje její použití v dietě celiaků jako náhrada pšeničné mouky. Lze jí konzumovat ve formě krupice nebo kaše, po namletí je vhodná pro přípravu různých pokrmů jako např. těstovin. Vzhledem k bezlepkové povaze a vysokému obsahu bílkovin získává pohanka u spotřebitelů stále větší oblibu. Neméně zajímavé je použití pohanky jako základu pro čaj a alkoholické ná ...

FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01005CET15

Potravinářská inspekce zjistila na trhu římský kmín s koktejlem jedenácti pesticidních látek

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zjistila-na-trhu-rimsky-kmin-s-koktejlem-jedenacti-pesticidnich-latek/ Vydáno: 12. 1. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kmin_1-169x300.jpg 169w" alt="" width="562" height="1000" class="wp-image-50523" style="box-sizing: border-box; height: 695.5px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="50523" />Foto: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kmin_2-169x300.jpg 169w" alt="" width="562" height="1000" class="wp-image-50524" style="box-sizing: border-box; height: 695.5px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="50524" />Foto: SZPI Tisková zpráva – Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili v rámci pravidelného monitoringu cizorodých látek v potravinách nevyhovující šarži římského kmínu, laboratorní rozbor zde potvrdil přítomnost jedenácti pesticidních látek v nadlimitním množství. Jedná se o ...

FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01005CET15

Vietnamská sekaná obsahovala listerie

https://bezpecnostpotravin.cz/vietnamska-sekana-obsahovala-listerie/ Vydáno: 12. 1. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/Ilustracni-foto_sekana_orez_2-300x193.jpg 300w" alt="" width="500" height="322" class="wp-image-50503" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto výrobku: SVS Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele na vietnamskou sekanou (Chá Chien), v níž byla zjištěna bakterie Listeria monocytogenes. Celá problematická šarže masného produktu od výrobce z Rakovnicka o hmotnosti 40 kg se již prodala. Spotřebitelé, kteří by výrobek, jehož datum minimální trvanlivosti končí o následujícím víkendu, měli doma, by jej rozhodně neměli konzumovat. Mohou jej vrátit v místě prodeje. Identifikace výrobku:Název:  Sekaná (Chá Chien), masný výrobek tepelně opracovaný, balený ve vakuuVýrobce: AD Výroba potravin s.r.o.; Bukov u Hořoviček; HořovičkyBalení: 500 gDatum výroby: 11. 12. 2023Datum minimální trvanlivosti: 14.01 ...