MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01001CET15

Konference „Mléko a sýry“ a Celostátní přehlídka sýrů

https://bezpecnostpotravin.cz/konference-mleko-a-syry-a-celostatni-prehlidka-syru/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: VŠCHT https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m.jpg 1239w" alt="" width="1024" height="588" class="wp-image-50925" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Již dvacátý ročník Celostátních přehlídek sýrů se uskuteční ve středu 24. ledna 2024 v kongresovém sále Masarykovy koleje (Thákurova 550, Praha 6 – Dejvice). Na přehlídkách bude hodnocena veřejnými komisemi senzorická jakost vybraných kategorií přírodních a tavených sýrů výrobců ČR i ze zahraničí. Na letošní jubilejní ročník přehlídek bylo doposud přihlášeno 58 tuzemských a 6 zahraničních sýrů. Součástí doprovodného programu budou odborné přednášky, výstavka sýrů a prezentace firem dodávající přístrojové vybavení pro analytiku sýrů nebo pomocné látky k výrobě sýrů. https://bezpecnost ...

FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01005CET15

Insekticidní proteiny kapradin jako alternativa cry-toxinů BT

https://bezpecnostpotravin.cz/insekticidni-proteiny-kapradin-jako-alternativa-cry-toxinu-bt/ Vydáno: 19. 1. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m-768x372.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m.jpg 1220w" alt="" width="1024" height="496" class="wp-image-50913" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Před  více než půlstoletím získala zemědělská praxe kvalitativně nový nástroj ochrany kulturních rostlin proti celému spektru hmyzích škůdců. Byly jím nejrůznější geneticky modifikované (GM) rostliny s vnesenými geny bakteriálních toxinů, zabíjejících velmi specificky a velmi účinně buď hmyzí larvy/housenky nebo i dospělce. Světlo světa postupně spatřily tzv. BT plodiny. Svůj název přejaly od dárcovské bakterie Bacillus thuringiensis, tedy familiérně „Bacil duryňský“. Mikrobiologové jej znali již někdy od počátku dvacátého století jako obávaného hubitele japonských chovů bource mo ...

FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_FriPM2024
FriPMCETE_January+0100RJanPMCET_Jan+01005CET15

Zástupci Meziresortní pracovní skupiny pro institucionální stravování představili způsoby pro zlepšení kvality jídla nabízeného ve školách, …

https://bezpecnostpotravin.cz/zastupci-meziresortni-pracovni-skupiny-pro-institucionalni-stravovani-predstavili-zpusoby-pro-zlepseni-kvality-jidla-nabizeneho-ve-skolach/ Vydáno: 19. 1. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví Foto: Ministerstvo zdravotnictví Odborníci Meziresortní pracovní skupiny pro institucionální stravování představili na semináři „Stravování ve veřejných institucích 2024“ způsoby, díky kterým je již nyní možné pro stravovací provozy škol, nemocnic a zařízení sociálních služeb nakupovat kvalitní potraviny. Diskutovalo se o tom, jak je možné podpořit nákup produktů ekologického zemědělství, fairtradových potravin, potravin lokálních, sezónních, základních nebo minimálně průmyslově zpracovaných. Akci pořádala společnost Makro pod záštitou ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. „Těší mě, že Meziresortní pracovní skupina pro institucionální stravování, kterou jsem zřídil, propojuje aktivity několika resortů a důležitých aktérů. Všechny zapojené instituce, organizace, jednotliví poskytovatelé či soukromá sféra mají společný cíl, a tím je zlepšení stravování ve veřejných institucích. Chceme, aby děti ve šk ...