MonAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_January+0100RJanAMCET_MonAM2024
MonAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01001CET08

Výskyt hraboše polního v prosinci 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-prosinci-2023/ Vydáno: 8. 1. 2024 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily před koncem roku 2023 zvýšení populací hraboše polního. Z celorepublikového listopadového průměru 846 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha)  stouply hodnoty v prosinci na 1 308 AVN/ha, což napříč sledovaných plodin představuje 4,3násobek aktuálního prahu škodlivosti.  Navzdory menšímu rozsahu vyhodnocených dat přetrvává riziko velmi vysokého ohrožení porostů v krajích Jihomoravský ...

FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01005CET08

Výzkum (ne)předvídatelnosti projevu mutací v genomu rajčat

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzkum-nepredvidatelnosti-projevu-mutaci-v-genomu-rajcat/ Vydáno: 8. 1. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m.jpg 1188w" alt="" width="1024" height="578" class="wp-image-50185" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Ve svých mnoha variantách jsou rajčata jednou ze světově nejoblíbenějších a nejrozšířenějších plodin současnosti. Nad čím se však již běžný konzument příliš nezamýšlí je, jak zamotaná cesta změn a mutací genetického materiálu přivedla rajčata k jejich dnešní podobě, jíž vděčí za svou popularitu. Více než tisíciletá evoluce rajčat s sebou přinášela přirozené mutace. Poté však do hry vstoupil člověk, jehož počínáním došlo v průběhu staletí k pečlivé pěstitelské selekci rajčat specifických vlastností a charakteristik dle naší chuti; tedy jakési rajčatové domestikaci. Dnes přichází ...

FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_FriAM2024
FriAMCETE_January+0100RJanAMCET_Jan+01005CET08

Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?

https://bezpecnostpotravin.cz/kofein-a-zeleny-caj-jako-spalovace-tuku/ Vydáno: 5. 1. 2024 Autor: www.viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_kava_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_kava_orez-768x418.jpg 768w" alt="" width="943" height="513" class="wp-image-44879" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spousta lidí si pod názvem „spalovač tuku“ představí nějakou zázračnou pilulku, kterou když spolknou, rázem budou o pár kil lehčí – a bez námahy. V trochu reálnější podobě můžeme za spalovače tuků označit doplňky stravy, které podporují rozklad tuků nebo zvyšují energetický výdej, omezují vstřebávání tuků, napomáhají snižování hmotnosti nebo zvyšují oxidaci  (odbourávání) tuků v průběhu cvičení. Podobně jako u potravin, i u doplňků stravy se vyplatí číst složení výrobku. Ve složení přípravků, které jsou řazeny ke spalovačům tuku, často najdeme několik složek, jejichž účinky se dle tvrzení na obalu mají vzájemně podporovat. Mezi nejčastější „urychlovače tukového meta ...