TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_TueAM2023
TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01002CET10

Ministr zdravotnictví jednal se zástupci České obezitologické společnosti ČLS JEP

Vydáno: 21. 11. 2023 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-768x431.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-1536x863.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/obezita_tloustka_orez-2048x1150.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="575" class="wp-image-47459" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Na Ministerstvu zdravotnictví se v úterý 21. listopadu uskutečnilo jednání se zástupci České obezitologické společnosti ČLS JEP. Hlavním tématem diskuze byla možnost posílení prevence obezity v dětském a adolescentním věku, zařazení obezitologie do systému postgraduálního vzdělávání, úhrada antiobezitik u vybraných podskupin pacientů nebo projednání a přijetí Národního programu prevence a léčby obezity, zahrnující krátkodobá i dlouhodobá opatření včetně zvýšení zdravotní gramotnosti v této oblasti. „Počet nemocných s obezitou stoupá. Alarmující je pak zejména nárůst ...

TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_TueAM2023
TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01002CET10

Kouřová aromata: Otázky a odpovědi s předsedou pracovní skupiny úřadu EFSA pro látky určené k aromatizaci

https://bezpecnostpotravin.cz/kourova-aromata-otazky-a-odpovedi-s-predsedou-pracovni-skupiny-uradu-efsa-pro-latky-urcene-k-aromatizaci/ Vydáno: 21. 11. 2023 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/uzeniny_ruzne_orez2m-300x177.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/uzeniny_ruzne_orez2m-768x453.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/uzeniny_ruzne_orez2m-1536x907.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/uzeniny_ruzne_orez2m-2048x1209.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="604" class="wp-image-48550" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Kouřová aromata slouží jako alternativa k tradičnímu uzení, které se dlouhodobě používá ke konzervaci některých potravin, jako jsou ryby, maso a mléčné výrobky. Proces uzení také mění jejich chuť. Kouřová aromata nemají stejnou konzervační funkci, ale po přidání do potravin jim dodávají kouřovou chuť. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posoudil bezpečnost osmi [1] kouřových aromat uváděných na trhu EU, jejichž povolení mělo být ...

TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_TueAM2023
TueAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01002CET10

Spotřebu veterinárních antibiotik se daří v ČR dlouhodobě snižovat, je nižší než průměr EU

https://bezpecnostpotravin.cz/spotrebu-veterinarnich-antibiotik-se-dari-v-cr-dlouhodobe-snizovat-je-nizsi-nez-prumer-eu/ Vydáno: 21. 11. 2023 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/leky_orez-300x146.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/leky_orez-768x374.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/leky_orez-1536x749.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/leky_orez-2048x999.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="499" class="wp-image-46409" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V probíhajícím týdnu si zainteresované organizace z oblasti humánní a veterinární medicíny po celém světě, včetně Státní veterinární správy (SVS), připomínají Světový týden antimikrobiální osvěty vyhlašovaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Jeho cílem je upozornit na důležitost zodpovědného používání antibiotik. Pokud jde o veterinární oblast, je jistě pozitivní zprávou, že se spotřeba antibiotik v tuzemských chovech hospodářských zvířat dlouhodobě snižuje a  ...