MonAMCETE_December+0100RDecAMCET_CCET+01:00+01:00
MonAMCETE_December+0100RDecAMCET_MonAM2023
MonAMCETE_December+0100RDecAMCET_Dec+01001CET07

Mezinárodní symposium „Hodnocení rizik genotoxických látek – výzvy a budoucí perspektivy“

https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-symposium-hodnoceni-rizik-genotoxickych-latek-vyzvy-a-budouci-perspektivy/ Vydáno: 18. 12. 2023 Autor: KM EFSA Cílem sympozia, které se bude konat fyzicky v prostorách Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) v Berlíně ve dnech 26. – 28. února 2024  je zabývat se výzvami a budoucími směry v oblasti hodnocení rizik genotoxických látek. Sejdou se na něm odborníci z různých oborů, ať už z akademické sféry, průmyslu nebo regulačních orgánů z celého světa, aby představili a diskutovali o svých aktivitách. Údaje o genotoxicitě jsou dosud interpretovány převážně kvalitativním způsobem, což obvykle vede k binární klasifikaci chemických entit. V tomto ohledu však probíhá dlouhodobá a kontroverzní diskuse o potřebě změny paradigmatu. Sympozium vytvoří prostřednictvím přednášek, workshopů a závěrečného panelu platformu pro diskusi o současných možnostech, výzvách a perspektivách kvantitativnějšího přístupu k hodnocení genotoxicity. Cílem sympozia je podpořit spolupráci a výměnu znalostí, což povede ke zlepšení strategií hodnocení rizik genotoxických látek. Symposium je určeno odborníkům se zkušenostm ...

FriAMCETE_December+0100RDecAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_December+0100RDecAMCET_FriAM2023
FriAMCETE_December+0100RDecAMCET_Dec+01005CET08

Kampylobakterióza a salmonelóza jsou pod úrovní před pandemií, infekce virem západonilské horečky je na vzestupu

https://bezpecnostpotravin.cz/kampylobakterioza-a-salmoneloza-jsou-stale-pod-urovni-pred-pandemii-infekce-virem-zapadonilske-horecky-je-vsak-na-vzestupu/ Vydáno: 12. 12. 2023 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/bakterie_orez_m-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/bakterie_orez_m-768x475.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/bakterie_orez_m.jpg 1260w" alt="" width="1024" height="634" class="wp-image-49489" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Dne 12. prosince 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společnou „Zprávu Evropské unie Jedno zdraví 2022 – Zoonózy“ (The European Union One Health 2022 Zoonoses Report). Hodnocení je doprovázeno stručnou zprávou s názvem „Kampylobakterióza a salmonelóza jsou stále pod úrovní před pandemií; infekce virem západonilské horečky je na vzestupu“, která je k dispozici navíc také ve francouzštině, němčině, italštině a španělštině. U obyvatel v ...

FriAMCETE_December+0100RDecAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_December+0100RDecAMCET_FriAM2023
FriAMCETE_December+0100RDecAMCET_Dec+01005CET07

Nová položka v NBT knihovně – Rýže se zvýšeným obsahem amylosy

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-se-zvysenym-obsahem-amylosy/ Vydáno: 15. 12. 2023 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1-300x300.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1-150x150.png 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1-768x768.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1-1536x1536.png 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1.png 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-49597" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 350px;" loading="lazy" decoding="async" /> Vzhledem k významu rýže seté (Oryza sativa L.) jako klíčové plodiny ve světě, představující hlavní zdroj potravy pro polovinu světové populace, je jí věnována i poslední nová položka do naší NBT knihovny v tomto roce. Tato položka je letos již čtvrtým přírůstkem zaměřující se na tuto významnou plodinu. Tentokrát se jedná o rýži se zvýšeným obsahem amylosy, což vede k vyššímu obsahu škrobu odolného k trávení, známého také jako rezistentní škrob. Loupan ...