WedAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
WedAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_WedAM2023
WedAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02003CEST08

Invaze na Ukrajinu ovlivňuje trhy v řadě států EU. Podporu ze zemědělské rezervy potřebuje i Česko a další evropské státy

  https://bezpecnostpotravin.cz/invaze-na-ukrajinu-ovlivnuje-trhy-v-rade-statu-eu-podporu-ze-zemedelske-rezervy-potrebuje-i-cesko-a-dalsi-evropske-staty/   Vydáno: 31. 5. 2023 Autor: Ministerstvo zemědělství   Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Situace na zemědělských trzích po ruské invazi na Ukrajinu, nová pravidla pro odpady z obalů potravin nebo revize označování mražených potravin byly hlavními tématy dnešní (30.5.) Rady ministrů zemědělství EU v Bruselu. V souvislosti s pokračující válkou se státy shodují na nutnosti poskytnout zemědělskou podporu i ostatním zemím EU, nikoli jen těm, které bezprostředně sousedí s Ukrajinou. Diskuze o situaci na trzích v EU a na Ukrajině se zúčastnil také ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Českou republiku na Radě zastupoval náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek. Česká republika nadále podporuje Ukrajinu, a i z pohledu světového potravinového zabezpečení považuje za důležité zmírňovat dopady války na ukrajinský zemědělský sektor. Zároveň je ale nutné řešit složitou situaci ve všech zemích EU, protože válka ovlivnila unijní obchod, ceny komodit i logistiku. „Česká republika od začátku ruské a ...

TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST08

Upozornění na závadný výrobek – Beskydské sýrové nitě

  https://bezpecnostpotravin.cz/upozorneni-na-zavadny-vyrobek-beskydske-syrove-nite/ Vydáno: 30. 5. 2023 Autor: SZÚ   Foto: Shutterstock Na základě informací Státní veterinární správy a MZ ČR vydaly Krajské hygienické stanice varování, že ve výrobku Beskydské sýrové nitě (datum výroby 19. 5. 2023, datum spotřeby: 26. 5. 2023, šarže: CZ 81850271) byla nalezena patogenní bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže tohoto výrobku byla bohužel již prodána konečnému spotřebiteli. Pokud jste tento výrobek na trzích Štramberská pouť (v termínu 20. – 21. 5. 2023) a Kopečková pouť v Letohradě – Tvrz Orlice (v termínu 19. – 21. 5. 2023) zakoupili a doma uchováváte, nedoporučujeme jej konzumovat. Pokud jste výrobek již zkonzumovali a v rozmezí inkubační doby (typicky 2-3 týdny, může být i delší) zjistíte zdravotní potíže, prosíme informujte neprodleně svého lékaře. Rizikovými skupinami pro závažné formy onemocnění listeriózou mohou být zejména osoby s poruchami imunity, HIV pozitivní, těhotné ženy, novorozenci a starší lidé. Více informací o onemocnění listeriózou naleznete na https://szu.cz/tema/a-z-infekce/l/listerioza/zakladni ...

TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST08

Mezinárodní konference „Chemical Reactions in Foods IX (CRF 2023): Chemistry & nutrition science beyond smart food designing“

https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-konference-chemical-reactions-in-foods-ix-crf-2023-chemistry-nutrition-science-beyond-smart-food-designing/ Vydáno: 30. 5. 2023 Autor: VŠCHT     Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha) je hlavním organizátorem 9. mezinárodní konference „Chemical Reactions in Foods IX (CRF 2023): Chemistry & nutrition science beyond smart food designing“, kterou pořádá ve spolupráci s University of Piemonte Orientale (UPO), Novara, Itálie a Wageningen University & Research (WUR), Nizozemsko, a pod záštitou Food Chemistry Division, EuCheMS. Prof. Marco Arlorio, UPO a Prof. Vincenzo Fogliano, WUR jsou spolu-předsedy konference. Konference se koná 13. – 15. září 2023 v Praze, v konferenčním centru Masarykovy koleje. Jedná se o již devátou akci v řadě série CRF, předchozí ročníky byly organizovány v letech 1992-2017, tradičně v Praze. V průběhu odborného programu konference CRF 2023 se přední odborníci zaměří, v rámci níže uvedených témat, na prezentaci nejnovějších vědeckých poznatků o reakcích složek potravin během zpracování a skladování, a jejich vlivu na kvalitu a bezpečnos ...