Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/upozorneni-na-zavadny-vyrobek-beskydske-syrove-nite/
Vydáno: 30. 5. 2023
Autor: SZÚ
Foto: Shutterstock
Na základě informací Státní veterinární správy a MZ ČR vydaly Krajské hygienické stanice varování, že ve výrobku Beskydské sýrové nitě (datum výroby 19. 5. 2023, datum spotřeby: 26. 5. 2023, šarže: CZ 81850271) byla nalezena patogenní bakterie Listeria monocytogenes.
Celá šarže tohoto výrobku byla bohužel již prodána konečnému spotřebiteli. Pokud jste tento výrobek na trzích Štramberská pouť (v termínu 20. – 21. 5. 2023) a Kopečková pouť v Letohradě – Tvrz Orlice (v termínu 19. – 21. 5. 2023) zakoupili a doma uchováváte, nedoporučujeme jej konzumovat.
Pokud jste výrobek již zkonzumovali a v rozmezí inkubační doby (typicky 2-3 týdny, může být i delší) zjistíte zdravotní potíže, prosíme informujte neprodleně svého lékaře. Rizikovými skupinami pro závažné formy onemocnění listeriózou mohou být zejména osoby s poruchami imunity, HIV pozitivní, těhotné ženy, novorozenci a starší lidé.
Více informací o onemocnění listeriózou naleznete na https://szu.cz/tema/a-z-infekce/l/listerioza/zakladni ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-konference-chemical-reactions-in-foods-ix-crf-2023-chemistry-nutrition-science-beyond-smart-food-designing/
Vydáno: 30. 5. 2023
Autor: VŠCHT
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha) je hlavním organizátorem 9. mezinárodní konference „Chemical Reactions in Foods IX (CRF 2023): Chemistry & nutrition science beyond smart food designing“, kterou pořádá ve spolupráci s University of Piemonte Orientale (UPO), Novara, Itálie a Wageningen University & Research (WUR), Nizozemsko, a pod záštitou Food Chemistry Division, EuCheMS. Prof. Marco Arlorio, UPO a Prof. Vincenzo Fogliano, WUR jsou spolu-předsedy konference.
Konference se koná 13. – 15. září 2023 v Praze, v konferenčním centru Masarykovy koleje. Jedná se o již devátou akci v řadě série CRF, předchozí ročníky byly organizovány v letech 1992-2017, tradičně v Praze.
V průběhu odborného programu konference CRF 2023 se přední odborníci zaměří, v rámci níže uvedených témat, na prezentaci nejnovějších vědeckých poznatků o reakcích složek potravin během zpracování a skladování, a jejich vlivu na kvalitu a bezpečnos ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-o-cinnosti-sekce-zemedelskych-vstupu-ukzuz-za-rok-2022/
Vydáno: 30. 5. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Zpráva ze Sekce zemědělských vstupů (SZV) zahrnuje výstupy z činností v oblasti krmiv, hnojiv, půdy, lesnictví, přípravků na ochranu rostlin a souvisejících úředních kontrol v daném roce.
Sekce zemědělských vstupů (SZV) zahrnuje činnosti v oblasti krmiv, hnojiv, půdy, lesnictví, přípravků na ochranu rostlin a souvisejících úředních kontrol. V současnosti má dva odbory: Odbor kontroly zemědělských vstupů (OKZV) a Odbor přípravků na ochranu rostlin (OPOR) a čtyři přímo řízená oddělení.
I nadále probíhá na sekci úzká spolupráce mezi jednotlivými odbory a odděleními, ve spolupráci byl rovněž zpracován roční plán kontrolní a analytické činnosti za účelem zajištění koordinace kontrolní činnosti, odběrů a analýz vzorků. I v roce 2022 se zaměstnanci jednotlivých odborů a oddělení podíleli na tvorbě legislativy (národní i evropské), organizovali vzdělávací akce, přednášeli na konferencích, školeních a dalších akcích pro odbornou veřejnost, vykazovali publikační činnost a poskytovali informace podle příslušných právních předpisů.
Tato z ...