Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/setreni-peti-zakladnich-potravin-neukazalo-selhavani-hospodarske-souteze/
Vydáno: 26. 5. 2023
Autor: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen Úřad nebo ÚOHS) provedl v posledních třech měsících šetření v oblasti základních zemědělských produktů a potravin, a to v celé délce dodavatelského řetězce, tedy od zemědělské výroby přes zpracovatele až po maloobchodní prodej. Podrobné výsledky šetření jsou obsaženy ve více než stostránkové zprávě, kterou Úřad rovněž zveřejňuje.
Vzhledem k rychle se měnícím podmínkám v oblasti zemědělských produktů a potravin Úřad omezil šetření na celý dodavatelský řetězec pěti vybraných základních zemědělských výrobků a potravin, a to konkrétně kravského mléka, másla, kuřecího masa, slepičích vajec a pšeničné mouky. Oproti běžným sektorovým šetřením bylo toto šetření provedeno ve zkrácené lhůtě a bylo vyhodnoceno značné množství dat.
Úřad se v rámci zkráceného sektorového šetření zaměřil na možná porušení zákona, tedy na možné zneužití dominantního postavení či uzavření zakázaných dohod a současně jeho cílem bylo analyzovat str ...
Výzkumný ústav rostlinné výroby zve zájemce na „Den otevřených dveří“, ve středu 31. května v areálu VÚRV, v.v.i. v Praze-Ruzyni (Drnovská 507).Motto Dne otevřených dveří je: Jak věda pomáhá rostlinám, živočichům a lidem.
Z programu:
Prohlídka genové banky
Prohlídky laboratoří, skleníků, polí a techniky
Živá půda, využití kompostů, vermikomposty
Prohlídka experimentálních laboratoří a polních pokusů
https://bezpecnostpotravin.cz/konecne-lahodne-nove-proteiny-vylepsuji-bezlepkove-potraviny/
Vydáno: 26. 5. 2023
Autor: Gate2Biotech
Foto: Shutterstock
Informace portálu Gate2Biotech – Lepek je směs jedněch z největších známých přírodních proteinů. V pokrmech má blahodárné vlastnosti. Udržuje těsto nadýchané a přispívá k chuti výsledných produktů. Stinnou stránkou lepku je, že u části lidí vyvolává zdravotní problémy.
Rovněž využívají saponiny z hvězdnicovitých rostlin a merlíků, případně slizy z obilek, které přispívají ke zvýšení kvality bezlepkových produktů a jako bonus mohou přidávat vlákninu. Takto připravené těsto lze upéct nebo třeba vytisknout na 3D tiskárně, což šetří energii a poskytuje další zajímavé možnosti při výrobě potravin.
Badatelé provádějí experimenty s pečením, které kombinují potravinářské technologie s materiálovými vědami. Pro tyto experimenty je zásadní recept, který je zcela bezlepkový a přitom vytvoří nadýchané těsto.
Lepek je problematický asi pro 2 až 3 procenta lidí. Jak uvádí Stephan Bischoff z Institut ...