FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02005CEST08

Šetření pěti základních potravin neukázalo selhávání hospodářské soutěže

  https://bezpecnostpotravin.cz/setreni-peti-zakladnich-potravin-neukazalo-selhavani-hospodarske-souteze/ Vydáno: 26. 5. 2023 Autor: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže   Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen Úřad nebo ÚOHS) provedl v posledních třech měsících šetření v oblasti základních zemědělských produktů a potravin, a to v celé délce dodavatelského řetězce, tedy od zemědělské výroby přes zpracovatele až po maloobchodní prodej. Podrobné výsledky šetření jsou obsaženy ve více než stostránkové zprávě, kterou Úřad rovněž zveřejňuje. Vzhledem k rychle se měnícím podmínkám v oblasti zemědělských produktů a potravin Úřad omezil šetření na celý dodavatelský řetězec pěti vybraných základních zemědělských výrobků a potravin, a to konkrétně kravského mléka, másla, kuřecího masa, slepičích vajec a pšeničné mouky. Oproti běžným sektorovým šetřením bylo toto šetření provedeno ve zkrácené lhůtě a bylo vyhodnoceno značné množství dat. Úřad se v rámci zkráceného sektorového šetření zaměřil na možná porušení zákona, tedy na možné zneužití dominantního postavení či uzavření zakázaných dohod a současně jeho cílem bylo analyzovat str ...

FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02005CEST08

Den otevřených dveří Výzkumného ústavu rostlinné výroby se koná 31. 5. 2023

 

https://bezpecnostpotravin.cz/den-otevrenych-dveri-vyzkumneho-ustavu-rostlinne-vyroby-se-kona-31-5-2023/

Vydáno: 26. 5. 2023
Autor: VÚRV

 

Foto: VÚRV

 

Výzkumný ústav rostlinné výroby zve zájemce na „Den otevřených dveří“, ve středu 31. května v areálu VÚRV, v.v.i. v Praze-Ruzyni (Drnovská 507). Motto Dne otevřených dveří je: Jak věda pomáhá rostlinám, živočichům a lidem.

Z programu:

  • Prohlídka genové banky
  • Prohlídky laboratoří, skleníků, polí a techniky
  • Živá půda, využití kompostů, vermikomposty
  • Prohlídka experimentálních laboratoří a polních pokusů
  • Demonstrace plodin, pokusů, škodlivých organismů, plevelů
  • Ukázka a předvedení zemědělské techniky
  • Využití nových technologií v zemědělství
  • Význam včel jako opylovačů plodin
  • Diskuse s vědeckými pracovníky
  • Praktické ukázky

Pozvánka je ke stažení zde 

 

Zdroj: VÚRV


 

FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02005CEST08

Konečně lahodné: Nové proteiny vylepšují bezlepkové potraviny

  https://bezpecnostpotravin.cz/konecne-lahodne-nove-proteiny-vylepsuji-bezlepkove-potraviny/   Vydáno: 26. 5. 2023 Autor: Gate2Biotech   Foto: Shutterstock Informace portálu Gate2Biotech – Lepek je směs jedněch z největších známých přírodních proteinů. V pokrmech má blahodárné vlastnosti. Udržuje těsto nadýchané a přispívá k chuti výsledných produktů. Stinnou stránkou lepku je, že u části lidí vyvolává zdravotní problémy. Rovněž využívají saponiny z hvězdnicovitých rostlin a merlíků, případně slizy z obilek, které přispívají ke zvýšení kvality bezlepkových produktů a jako bonus mohou přidávat vlákninu. Takto připravené těsto lze upéct nebo třeba vytisknout na 3D tiskárně, což šetří energii a poskytuje další zajímavé možnosti při výrobě potravin. Badatelé provádějí experimenty s pečením, které kombinují potravinářské technologie s materiálovými vědami. Pro tyto experimenty je zásadní recept, který je zcela bezlepkový a přitom vytvoří nadýchané těsto. Lepek je problematický asi pro 2 až 3 procenta lidí. Jak uvádí Stephan Bischoff z Institut ...