MonPMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_December+0100RDecPMCET_MonPM2022
MonPMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01001CET12

Mikročástice s vitamíny mohou vylepšit běžné potraviny

https://www.bezpecnostpotravin.cz/mikrocastice-s-vitaminy-mohou-vylepsit-bezne-potraviny.aspx Informace portálu Gate2Biotech Mít dostatečný přísun vitamínu nemusí být úplně jednoduché. Nová technologie umožňuje smysluplně přidávat vitamíny do běžných jídel. Tým MIT vytvořil polymerové mikročástice s vitamínem A, které je možné přidat například do mouky. Přečkají skladování i vaření a dopraví svůj náklad do těla strávníka. Nedostatek vitamínu A může vést k závažným zdravotním komplikacím, například v imunitním systému. Může způsobit i slepotu. Pokud se přidává do potravin, nevydrží dlouho v aktivní formě a přínos z takového jídla je pak zcela zanedbatelný. Tým MIT, který vedla Ana Jaklenecová dokázal vitamín A ochránit takovým způsobem, že se z něj stal účinný přídavek do potravin. Jak říká Jaklenecová, vitamín A je velmi významná složka výživy. Zároveň má ale dost nestabilní molekulu. S kolegy chtěli vitamín A v aktivní formě dostat do potravin, jako jsou kostky bujónu nebo mouka, a zajistit, aby vydržel skladování i vaření tak, že zůstane biologicky aktivní a bude ...

FriPMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_December+0100RDecPMCET_FriPM2022
FriPMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01005CET12

Nová položka v databázi NBT organismů – Pražman japonský s větší svalovinou

https://www.bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-databazi-nbt-organismu-prazman-japonsky-s-vetsi-svalovinou.aspx

Informace organizace BIOTRIN

V Japonsku byl s pomocí genových editací upraven pražman japonský. Jde o rybu, která je díky svému vzhledu, barvě a chutnému masu oblíbenou potravinou nejen v Asii, ale např. i v evropských středomořských státech.

Japonská společnost Regional Fish Co., Ltd. ve spolupráci s univerzitou a ministerstvy, vytvořila geneticky upraveného pražmana japonského tak, aby jeho svalovina rostla více než u jeho konvenčního protějšku. To se jim podařilo pomocí metody CRISPR/Cas9

Ve srovnání s nemodifikovanými rybami má GE pražman až o 20 % více masa při stejném množství potravy.

Genetické modifikace ryb mohou snížit náklady na farmový chov ryb a přispět k zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci. V Japonsku byl GE pražman uveden na trh v říjnu 2021.

 
Další informace: Pražman japonský s větší svalovinou | BIOTRIN


Zdroj: BIOTRIN

FriPMCETE_December+0100RDecPMCET_CCET+01:00+01:00
FriPMCETE_December+0100RDecPMCET_FriPM2022
FriPMCETE_December+0100RDecPMCET_Dec+01005CET12

Hlášení v systému RASFF: 48. týden 2022

https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-48-tyden-2022.aspx Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 48. týdnu 2022: 28. 11. – 4. 12. 2022 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.     Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku                             Potraviny   02/12/2022 Itálie ...