Mikročástice s vitamíny mohou vylepšit běžné potraviny
https://www.bezpecnostpotravin.cz/mikrocastice-s-vitaminy-mohou-vylepsit-bezne-potraviny.aspx Informace portálu Gate2Biotech Mít dostatečný přísun vitamínu nemusí být úplně jednoduché. Nová technologie umožňuje smysluplně přidávat vitamíny do běžných jídel. Tým MIT vytvořil polymerové mikročástice s vitamínem A, které je možné přidat například do mouky. Přečkají skladování i vaření a dopraví svůj náklad do těla strávníka. Nedostatek vitamínu A může vést k závažným zdravotním komplikacím, například v imunitním systému. Může způsobit i slepotu. Pokud se přidává do potravin, nevydrží dlouho v aktivní formě a přínos z takového jídla je pak zcela zanedbatelný. Tým MIT, který vedla Ana Jaklenecová dokázal vitamín A ochránit takovým způsobem, že se z něj stal účinný přídavek do potravin. Jak říká Jaklenecová, vitamín A je velmi významná složka výživy. Zároveň má ale dost nestabilní molekulu. S kolegy chtěli vitamín A v aktivní formě dostat do potravin, jako jsou kostky bujónu nebo mouka, a zajistit, aby vydržel skladování i vaření tak, že zůstane biologicky aktivní a bude ...