Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-v-cr-aktualni-informace-2022.aspx
Aktuální informace Státní veterinární správy
Aktuality k nákazové situaci
16. 12. 2022V obci Rovečné v okrese Žďár nad Sázavou na Vysočině bylo poztvrzeno sedmé ohnisko ptačí chřipky (podzimní vlna nákazy). Protože chovatel zaznamenal zvýšený úhyn drůbeže, které navíc vykazovaly příznaky onemocnění, nahlásil tuto skutečnost SVS. V chovu se původně nacházelo 15 slepic a 7 kachen, došlo k úhynu 13 slepic a dvou kachen. Veterinární inspektoři provedli v chovu šetření, odebrali vzorky a odeslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. Ten potvrdil ptačí chřipku H5N1, na stanovení patogenity se v tuto chvíli čeká. Zbývající drůbež v chovu bude v souladu s legislativou utracena. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření.
13. 12. 2022Státní veterinární správa (SVS) z důvodu přibývajících ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky v České republice vyhlašuje mimořádná veterinární opatření s celostátní působností. ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-vanocni-peceni-z-kvalitnich-surovin.aspx
Na co se zaměřit při výběru surovin?
Foto: Shutterstock
Co je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience. Na co se tedy zaměřit při výběru následujících surovin?
Máslo Základem většiny vánočních receptů a výborným nositelem chuti je kvalitní máslo. Nejinak je tomu i u cukroví nebo vánočky, kterým navíc dodává příjemnou vláčnost a jemnější chuť. Jedním z nejzásadnějších ukazatelů kvality másla je podíl mléčného tuku, který by neměl být nižší než 82 %. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj, a proto se na obalu většinou neuvádí.
MoukaJak zjistit, že jste si v obchodě zakoupili opravdu kvalitní mouku? Většina mouk se prodává v balení o hmotnosti 1 kg. Váha balení se může lišit o 0,5 %, což vzniká z důvodu odpařování přirozené vlhkosti z mouky. Ta by neměla překročit 15 %. To znamená, že by jeho hmotnost měla být v rozmezí 950 g – 1050 g. Těsto b ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/lecba-antraxu-s-pomoci-gm-enzymu.aspx
Informace organizace BIOTRIN
Antrax, onemocnění způsobené sporami bakterie Bacillus anthracis, je vzhledem k vysoké nakažlivosti, úmrtnosti a odolnosti nechvalně známý jako prostředek používaný v biologických zbraních. Výsledné onemocnění, označované také jako sněť slezinná, historicky způsobovalo problémy především v zemědělství, jelikož se vyskytovalo primárně u dobytka. Jako biologická zbraň byl antrax použit např. Japonskem během druhé čínsko-japonské války (1937-1945). Používala jej také armáda USA, a to až do roku 1972, kdy došlo k podepsání Úmluvy o zákazu biologických zbraní. V současnosti bývá antrax používán především extremistickými a teroristickými organizacemi, které měly na svědomí např. rozesílání spor do amerických médií a členům Kongresu USA v roce 2001, kdy antraxem onemocnělo 22 osob, z nichž pak pět zemřelo.
Kromě výše zmíněné vysoké infekčnosti spočívá nebezpečí antraxu také v poměrně jednoduché genové manipulaci, díky které existují např. kmeny odolné vůči používaným antibiotikům nebo ústící v závažnější formu infekcí. Významným je především kmen známý jako Ames, který je ...