WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_WedAM2022
WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01003CET09

SZPI upřesňuje: jak je to s kvalitou olivových olejů?

  https://www.cz-test.cz/clanek/szpi-upresnuje-jak-je-to-s-kvalitou-olivovych-oleju 30.11.2022 Jana Čiháková Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR. Z výsledků kontrolní akce vyplývá, že přibližně třetina kontrolovaných hodnocených vzorků byla nevyhovující. Část olivových olejů byla v rozporu s označením „extra panenské“, ve skutečnosti se však jednalo o oleje nižší kategorie. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový“ olej, který nelze nabízet jako potravinu. Ve dvou dalších případech jsme zjistili uvedení povinných údajů nevyhovujícím způsobem. Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů. Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků ne ...

WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_WedAM2022
WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01003CET08

Upřesňující informace k výsledkům kontroly olivových olejů

  https://www.bezpecnostpotravin.cz/upresnujici-informace-k-vysledkum-kontroly-olivovych-oleju.aspx   Tisková zpráva SZPI   Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR. Z výsledků kontrolní akce vyplývá, že přibližně třetina kontrolovaných hodnocených vzorků byla nevyhovující. Část olivových olejů byla v rozporu s označením „extra panenské“, ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový“ olej, který nelze nabízet jako potravinu. Ve dvou dalších případech jsme zjistili uvedení povinných údajů nevyhovujícím způsobem. Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů. Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZ ...

WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_WedAM2022
WedAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01003CET08

Vědci MENDELU chystají pro sídliště nový systém shromažďování potravinového odpadu

https://www.bezpecnostpotravin.cz/vedci-mendelu-chystaji-pro-sidliste-novy-system-shromazdovani-potravinoveho-odpadu.aspx   Projekt vědců Mendelovy univerzity Výzkumný tým Provozně ekonomické fakulty MENDELU, který se dlouhodobě věnuje problematice plýtvání potravinami v domácnostech, zjistil, jaké množství potravin končí ve směsném komunálním odpadu. Průměrně je to 36,4 kilogramů za rok, v sídlištní zástavbě pak až 53 kilogramů na osobu. Nyní se chtějí zaměřit na to, jak by se mohl tento odpad dále zpracovat a využít. Nový tříletý výzkum podpořila částkou šest milionů korun Grantová agentura Gregora Johanna Mendela. V rámci nového projektu se zaměřili na systém shromažďování potravinového odpadu v podmínkách městských sídlišť, kde lidé vyhazují do směsného odpadu nejvíce potravin, protože nemají možnosti, jak potravinový odpad třídit. V dotazníkovém šetření 87 % spotřebitelů uvedlo, že už potravinový odpad třídí nebo by třídit chtěli, ale 48 % z nich uvádí, že nemají kam. „Za největší bariéru spotřebitelé považují nedostatek kontejnerů, zápach, přítomnost hlodavců a hmyzu. Téměř ve všech případech (93 %) preferují vynášet odpad několikrát do t ...