FriAMCESTE_October+0200ROctAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_October+0200ROctAMCEST_FriAM2024
FriAMCESTE_October+0200ROctAMCEST_Oct+02005CEST11

Týrání kaprů v tržnici SAPA

https://bezpecnostpotravin.cz/tyrani-kapru-v-trznici-sapa/ Vydáno: 18. 10. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/kapri-bez-vody_orez-300x196.jpg 300w" alt="" width="605" height="396" class="wp-image-72489" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s Policií ČR v areálu pražské tržnice SAPA zjistili závažný případ týrání ryb ze strany provozovatele tamní restaurace. Podají v této věci podnět na obec s rozšířenou působností, která s dotyčným povede správní řízení. V těch nejzávažnějších případech umožňuje zákon na ochranu zvířat proti týrání uložit podnikatelům pokutu až do výše tří milionů Kč. V plastové přepravce před prodejnou nalezli veterinární inspektoři zcela bez vody kapry o celkové hmotnosti 50 kg, z nichž část již nevykazovala známky dýchání a reflexů.  Veterinární inspektoři na místě vyzvali provozovatele k usmrcení všech ryb, aby nepokračovalo jejich trápení. T ...

ThuPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_ThuPM2024
ThuPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_Oct+02004CEST12

Jak posílit evropský výzkum: Dvanáct doporučení expertní skupiny

https://www.tc.cz/cs/novinky/843/jak-posilit-evropsky-vyzkum-dvanact-doporuceni... Expertní skupina, která byla v prosinci minulého roku pověřena Evropskou komisí vypracováním nezávislé odborné zprávy k budoucnosti Horizontu Evropa, odtajnila po několika měsících výsledek své práce. Zpráva nazvaná 'Harmonizovat, jednat, urychlit: Výzkum, technologie a inovace na podporu evropské konkurenceschopnosti' (Align, Act, Accelerate: Research, Technology and Innovation to boost European competitiveness') obsahuje strategická doporučení, jak  maximalizovat dopad rámcových programů pro výzkum a inovace. Skupina patnácti expertů vedená Manuelem Heitorem, bývalým portugalským státním tajemníkem pro vědu, technologii a vysokoškolské vzdělávání, přišla s dvanácti konkrétními návrhy, jak zvýšit flexibilitu programu a zároveň zachovat jeho atraktivitu pro výzkumné pracovníky a inovátory. Skupina navrhuje provést následující akce: 1. Aplikovat celounijní přístup, který sladí transformační politiku výzkumu a inovací se strategickými prioritami EU jako jsou konkurenceschopnost Evropy; pokročení v integraci evropského trhu a podpora "páté svobody" zahrnující volný pohyb výzkumu, ...

ThuPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_ThuPM2024
ThuPMCESTE_October+0200ROctPMCEST_Oct+02004CEST12

Školní stravování se po 30 letech změní, pilotní testování ukázalo, že to jde

https://bezpecnostpotravin.cz/skolni-stravovani-se-po-30-letech-zmeni-pilotni-testovani-ukazalo-ze-to-jde/ Vydáno: 17. 10. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Mame-to-na-taliri-300x114.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Mame-to-na-taliri-768x292.jpg 768w" alt="" width="921" height="350" class="wp-image-72446" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Školní jídelny se řídí 30 let starou vyhláškou o školním stravování, která v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Pilotní testování připravovaných změn potvrdilo jejich proveditelnost. Aktualizované složení spotřebního koše se pak promítne do novely vyhlášky o školním stravování. Počítá se i s vydáním detailní metodiky, která má jídelny edukovat a pomoci připravit na změny v praxi. Informace jsou dostupné i na webu  https://www.mametonataliri.cz/. Na změnách pracuje pod záštitou ministra zdravotnictví Vlastimila Válka Mezirezortní pracovní skupina pro institucionální stravován ...