Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/evropsky-pruzkum-odhalil-pet-prohresku-cechu-vuci-zdravemu-stravovani-mate-je-na-taliri-i-vy/
Vydáno: 17. 10. 2024
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-768x413.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-1536x825.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-2048x1101.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="550" class="wp-image-41399" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu dosahují 192 Kč a třetina domácností za stravování utratí až 30 % svých příjmů, je pro strávníky i provozovatele restaurací nesnadné udržet krok se zdravý ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kataralni-horecka-ovci-aktualni-informace-k-9-9-2024/
Vydáno: 16. 10. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-768x441.jpg 768w" alt="" width="785" height="451" class="wp-image-71257" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Aktuality k nákazové situaci
15. 10. 2024V uplynulém týdnu přibylo v České republice celkem devět nových ohnisek katarální horečky ovcí (šest z nich v Ústeckém, dvě v Plzeňském a jedno v Jihočeském kraj). V nových ohniscích se nachází bezmála 800 kusů skotu. Na všech hospodářstvích byla přijata opatření s cílem zabránit šíření nákazy. Zároveň zůstávají v platnosti aktualizovaná celostátní opatření. V České republice je aktuálně 54 ohnisek katarální horečky ovcí. V nich se nachází téměř 7 700 zvířat.Státní veterinární správa v reakci na vývoj nákazové situace rozšiřuje pásmo kolem ohnisek katarální horečky ovcí o ...
https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-vyzivy-pripomina-pravo-na-kvalitni-jidlo-pro-vsechny-bez-rozdilu/
Vydáno: 16. 10. 2024
Autor: Centrum podpory veřejného zdraví SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/World-Food-Day_2024_orez-300x226.jpg 300w" alt="" width="600" height="451" class="wp-image-72409" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Světový den výživy se slaví každoročně 16. října jako připomínka založení Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) s cílem zvýšit povědomí a podniknout kroky namířené proti celosvětovému hladu a podvýživě. Zdůrazňuje také význam udržitelného zemědělství a produkce potravin pro řešení globálních výzev v oblasti výživy.
„Právo na jídlo pro lepší život a lepší budoucnost“ je mottem letošního ročníku. Přestože farmáři vypěstují dostatek potravin k zajištění jídla pro celou populaci, kvůli válečným konfliktům, ekonomickým krizím, extrémnímu počasí, sociálním nerovnostem a pandemiím na celém světě stále hladoví více než 730 milionů lidí.
I ve vyspělých zemích se setkáváme se špatným stavem výživy oby ...