Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/v-souvislosti-s-povodnemi-hlasi-hygiena-prvni-pripad-leptospirozy/
Vydáno: 30. 9. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/povoden_reka_shutterstock_lista-300x126.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/povoden_reka_shutterstock_lista-768x322.jpg 768w" alt="" width="933" height="391" class="wp-image-71652" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Leptospirózou se v souvislosti s povodněmi prokazatelně nakazil první člověk. Jedná se o 64 letého muže z Moravskoslezského kraje, kterého smetla v polovině září záplavová vlna a dostal se tak do přímého kontaktu s kontaminovanou vodou. Leptospiróza se šíří močí infikovaných zvířat jako jsou hlodavci, psi, hospodářská zvířata či divoká zvěř. Leptospiry tak mohou být přítomny jak v povodňové vodě, která splachuje výkaly, tak v bahně a usazeninách, a to i po zaschnutí. Proto je zásadní dodržovat úzkostlivě hygienu, mýt si ruce a používat ochranné pomůcky.
64 letý muž si pravděpodobně loknul záplavové vody, ale infekce se m ...
https://bezpecnostpotravin.cz/9-rocnik-akce-pro-rodiny-s-detmi-a-skolni-kolektivy-za-tajemstvim-potravin-aneb-vis-co-jis-se-kona-4-a-5-rijna-v-nzm-praha/
Vydáno: 27. 9. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/Plakat_Za-tajemstvim_A3_2024-236x300.jpg 236w" alt="" width="552" height="703" class="wp-image-71953" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha a Českou zemědělskou univerzitou Vás zvou na 9. ročník akce pro rodiny s dětmi a školní kolektivy s názvem: „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“.
KDE: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 1300/44, Praha 7 – HolešoviceKDY: pátek 4. října – pro registrované školy (9 – 16 hod) sobota 5. října – pro veřejnost (9 – 17 hod)
„Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ je zábavná soutěžní hra tematicky zaměřená na zdravou výživu a správné zacházení s potravinami.
Pro děti bude n ...
Průměrný evropský občan ročně vyplýtvá 131 kilogramů potravin, což představuje hodnotu přibližně 132 miliard eur. – Bezpečnost potravin (bezpecnostpotravin.cz)
Vydáno: 27. 9. 2024
Autor: EFSA
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva
Kampaň „Safe2Eat“ Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) upozorňuje na riziko pro bezpečnost potravin v Evropě způsobené plýtváním potravinami.
Navzdory zájmu evropských občanů (podle výzkumu EFSA a IPSOS má 70 % občanů zájem o bezpečnost potravin) považuje 60 % z nich informace za obtížně pochopitelné. Program kampaně Safe2Eat je realizován v 18 zemích Evropské unie s cílem zvýšit povědomí o bezpečnosti potravin mezi občany. Kampaň má za cíl posílit spotřebitele, aby činili informovaná rozhodnutí založená na důkazech a zvýšit obecně povědomí o bezpečnosti potravin. Ve Španělsku je kampaň koordinovaná Španělskou agenturou pro bezpečnost potravin a výživu (AESAN).
Iniciativa probíhá již tři roky pod názvem #EUChooseSafeFood a byla přejmenována a znovu spuštěna pod názvem a hashtagem #Safe2EatEU.
Madrid, 25. září 2024. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Španělská agentura pro bezpečnost potravin a výživu jako spolupracující subjekt v ...