FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_FriAM2024
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02005CEST10

Světový den boje proti vzteklině

https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-boje-proti-vztekline-2/ Vydáno: 27. 9. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS-300x129.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS-1024x440.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/liska_SVS-768x330.jpg 768w" alt="" width="1204" height="517" class="wp-image-44793" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Na 28. září nepřipadá pouze svátek patrona české země, svatého Václava, a s tímto výročím spojený Den české státnosti. Ve stejný den si organizace zodpovědné za zdraví lidí a zvířat po celém světě, mezi něž patří také Státní veterinární správa (SVS), již tradičně připomínají také „Světový den boje proti vzteklině“ (World Rabbies Day). Přestože je Česká republika již více než dvacet let bez výskytu vztekliny, riziko opětovného zavlečení této nebezpečné nákazy stále existuje. Světový den boje proti vzteklině byl stanoven na 28. září, na den výročí úmrtí Louise Pasteura, který se zasloužil o vznik prv ...

FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_FriAM2024
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02005CEST10

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/monitoring-cizorodych-latek-v-potravnich-retezcich-v-resortu-zemedelstvi-v-roce-2023/ Vydáno: 27. 9. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/Monitoring-CL_2023-300x213.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/Monitoring-CL_2023-768x545.jpg 768w" alt="" width="853" height="605" class="wp-image-71887" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2023. Monitorování cizorodých látek (reziduí a kontaminantů) v potravním řetězci zahrnuje sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin určených k jejich výrobě. Do této oblasti patří též biomonitoring, tzn. sledování kontaminace volně žijících organismů, které doplňují spotřební koš člověka. Zároveň jsou sledovány i složky prostředí, které tuto kontaminaci mohou způsobit nebo ovlivnit – patří sem půda, povrchová voda a vstupy do těchto složek prostředí. Sledování cizorodých látek v po ...

FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_FriAM2024
FriAMCESTE_September+0200RSepAMCEST_Sep+02005CEST10

České potravinářské podniky kritizují evropská zelená opatření. Vadí jim také nárůst byrokracie a přemíra kontrol

https://bezpecnostpotravin.cz/ceske-potravinarske-podniky-kritizuji-evropska-zelena-opatreni-vadi-jim-take-narust-byrokracie-a-premira-kontrol/ Vydáno: 27. 9. 2024 Autor: PK ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-1536x850.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/pravo_legislativa_orez-2048x1133.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="567" class="wp-image-42827" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Nová pravidla zelené transformace, přílišná byrokracie, zdlouhavé schvalovací procesy i přemíra kontrol. To jsou hlavní potíže, se kterými se v současnosti potýkají české potravinářské podniky a které komplikují jejich rozvoj. Potravinářská komora České republiky upozorňuje, že současný tlak na zelenou politiku a přemíra administrativy mohou způsobit úpadek českého potravinářství. „Za poslední měsíce jsem po celé ČR prošla mnoho ...