Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/test-plnenych-perniku-2024/
Vydáno: 21. 3. 2024
Autor: dTest
Testem plněných perníků jsme se pustili do nové disciplíny. Poprvé se totiž potravinový test neobjeví v časopise, ale pouze na našem webu. Důvod je jednoduchý, chtěli jsme před Velikonocemi rychle otestovat sezónní výrobky a toto je jediná cesta, jak vše stihnout včas. Vybrali jsme si perníky s ovocnou náplní a polevou. Zaměřili jsme se nejen na jejich složení, ale i na to, jak chutnají. A rozdíly se našly.
Před Velikonocemi jsme připravili test plněných perníků, ve kterém jsme prověřili deset sezónních výrobků s ovocnou náplní. Snažili jsme se co nejlépe pokrýt celé spektrum nabízené kvality, a tak se nám v košíku sešla pestrá společnost. Plněné perníky můžeme označit za levnější pochoutku, i když i mezi nimi lze narazit na výrazně dražší výrobky. Cena vzorků v našem testu se pohybovala od 12,80 Kč/100 g až po 45,80 Kč/100 g. Zajímalo nás proto, zda se skutečně vyplatí si připlatit.
Vypadají podobně, ale podobné nejsou
V první části testu jsme se zaměřili na deklarované složení. V seznamu ingrediencí nás zajímalo hned několik věcí. Nejdříve jsme se podívali na obsah ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-11-tyden-2024/
Vydáno: 20. 3. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 11. týdnu 2024: 11. 3. – 17. 3. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jen-ital-zna-ten-zazrak-jak-na-vyber-testovin/
Vydáno: 20. 3. 2024
Autor: CZ TEST
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_testoviny-orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_testoviny-orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="948" height="514" class="wp-image-52320" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.
To, že kvalitu těstovin určuje krásně žlutá barva po použitých vejcích dávno neplatí. Vynalézavost výrobců nezná hranic, a přestože těstoviny nesmějí dobarvovat, rychle přišli na to, jakou službu dokáže prokázat povolené koření jako je například kurkuma. Ať už výrobce ale použil v ...