Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-6-tyden-2024/
Vydáno: 15. 2. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 6. týdnu 2024: 5. 2. – 11. 2. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy h ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-informuje-o-vysledcich-kontroly-burcaku-za-lonsky-rok/
Vydáno: 14. 2. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/image-1-300x61.png 300w" alt="" width="441" height="89" class="wp-image-51746" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2023 ukázaly ve srovnání s předchozími třemi lety mírně vyšší počet nevyhovujících vzorků. Požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhovělo 6 vzorků z 47 – tedy cca každý osmý.
V loňské sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) realizovali celkem 287 kontrol burčáku a ČZHM. Prověřili při nich celkem 234 prodejních míst a v 47 případech přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři.
Komplexní laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 6 vzorků. Rozbory prokázaly pochybení u následujících parametrů:
Nepovolený přídavek vody (falšování, prokázán přídavek tzv. exogenní vody) – 1 přípa ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dve-nova-ohniska-ptaci-chripky-v-komercnich-chovech-slepic-na-trebicsku/
Vydáno: 14. 2. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-ptaci-chripka-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-ptaci-chripka-768x416.jpg 768w" alt="" width="947" height="513" class="wp-image-51742" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
V České republice bylo dnes potvrzena dvě nová ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky v komerčních chovech drůbeže. Jedná se o dvě hospodářství chovatele Líheň Studenec, s. r. o. První z nich se nachází ve Vanči (části obce Pyšel), druhé v Častoticích (části obce Zahrádka) na Třebíčsku. V obou chovech se nachází dohromady cca 70 000 kusů kura domácího. Jedná se o čtvrté a páté ohnisko v komerčním chovu v ČR od začátku roku.
Přítomnost vysoce patogenní ptačí chřipky H5 v obou hospodářstvích potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Vyšetřované vzorky byly odebrány v rámci monitoringu v hospodářs ...