Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-5-tyden-2024/
Vydáno: 8. 2. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2024: 29. 1. – 4. 2. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vysla-metodika-poskytovani-dietni-stravy-v-ramci-skolniho-stravovani/
Vydáno: 7. 2. 2024
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Metodika_Dietni-skolni-stravovani_orez-300x202.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Metodika_Dietni-skolni-stravovani_orez-768x517.jpg 768w" alt="" width="782" height="526" class="wp-image-51652" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Metodika je výstupem Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování. Jde o dokument doporučujícího charakteru, který nabízí návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit a poskytnout v případě, že je po ní poptávka. Prošla pilotním testováním na reprezentativním vzorku škol, které ji velmi ocenily. Na její přípravě se podíleli odborníci napříč obory od nutričních terapeutů, přes hygieniky a metodiky školního stravování až po odborníky na gastronomii.
„Chceme udělat vše pro to, aby i žáci a studenti s dietním omezením mohli se svými spolužáky ve školní jídelně zasednout k& ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-escherichia-coli-v-mouce-druha-odborna-diskuse-o-zdrojich-zdravotnich-rizicich-a-prevenci/
Vydáno: 7. 2. 2024
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m-768x403.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m.jpg 1506w" alt="" width="1024" height="538" class="wp-image-51619" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Bakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin (STEC) může způsobit závažná, život ohrožující infekční onemocnění, zejména u osob s nezralým nebo oslabeným imunitním systémem. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) již několik let zaměřuje svou pozornost na mouku, jako na možný zdroj přenosu bakterie STEC na člověka. V roce 2019 posoudil úřad BfR související rizika a v lednu 2020 zveřejnil stanovisko „E. coli v mouce – zdroje, rizika a prevence“.
V říjnu 2023 proběhla na toto téma v úřadu BfR odborná diskuse za účasti zástupců vědy, státních orgánů ...