WedPMCETE_February+0100RFebPMCET_CCET+01:00+01:00
WedPMCETE_February+0100RFebPMCET_WedPM2024
WedPMCETE_February+0100RFebPMCET_Feb+01003CET12

Zpráva evropských agentur zdůrazňuje význam snižování spotřeby antibiotik

https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-evropskych-agentur-zduraznuje-vyznam-snizovani-spotreby-antibiotik/ Vydáno: 21. 2. 2024 Autor: KM EFSA Antimikrobiální rezistence (AMR) představuje v Evropě i v jiných částech světa významný problém pro veřejné zdraví, představuje vážnou zdravotní a ekonomickou zátěž, rovněž i hrozbu pro zdraví zvířat a produkci potravin živočišného původu. Hlavní příčinou vzniku antimikrobiální rezistence je spotřeba antimikrobiálních látek, a to jak u lidí, tak u zvířat. Publikovaná zpráva (JIACRA IV) je již čtvrtým společným výstupem tří evropských agentur: Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí – ECDC, Evropského úřadu pro bezpečnost potravin – EFSA a Evropské agentury pro léčivé přípravky – EMA. Zpracována byla na žádost Evropské komise o provedení integrované analýzy spotřeb antimikrobiálních látek a výskytu antimikrobiální rezistence u bakterií pocházejících od lidí a zvířat určených k produkci potravin. Zpráva primárně vychází z dat o spotřebě antimikrobik a AMR posbíraných v letech 2019-2021. Zdraví lidí a zvířat je vzájemně propojeno, proto je tato zpráva založena na přístupu „jedno zdraví“. Zpráva dále v ...

TuePMCETE_February+0100RFebPMCET_CCET+01:00+01:00
TuePMCETE_February+0100RFebPMCET_TuePM2024
TuePMCETE_February+0100RFebPMCET_Feb+01002CET12

Test tavených sýrů 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/test-tavenych-syru-2024/ Vydáno: 20. 2. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/hanus_taveny-syr_orez-300x209.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/hanus_taveny-syr_orez-768x535.jpg 768w" alt="" width="886" height="617" class="wp-image-51819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe Téma tavených sýrů se na stránky našeho časopisu vrací přesně po 11 letech. V roce 2013 jsme se jejich testem pokusili vyvrátit některé s nimi spojené mýty. Stejný úkol bychom si mohli dát i letos. Některé pochybnosti týkající se tavených sýrů totiž stále přetrvávají. Do laboratoře jsme vyslali 23 vzorků, abychom zjistili, jak jsou na tom s obsahem žádoucích i nežádoucích látek. Do úzkých se však sýry dostaly pouze vinou nepřesných a zavádějících informací na obalech. Máte občas chuť na tavený sýr na čerstvém pečivu? Abychom vám usnadnili výběr toho nejlepšího taveného sýru, připravili jsme pro vás podrobný nezávislý test taveného sýru. Do našeho výběru jsme zařadili výrobky značek Ma ...

MonPMCETE_February+0100RFebPMCET_CCET+01:00+01:00
MonPMCETE_February+0100RFebPMCET_MonPM2024
MonPMCETE_February+0100RFebPMCET_Feb+01001CET12

Potravinářský úterek: Environmentální udržitelnost v potravinářském businessu

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-environmentalni-udrzitelnost-v-potravinarskem-businessu/ Vydáno: 19. 2. 2024 Autor: ÚZEIV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-768x437.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez.jpg 1215w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-51810" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 27. 2. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Environmentální udržitelnost v potravinářském businessu″ Přednášející: Prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBAVŠCHT, Ústav udržitelnosti a produktové ekologie ABSTRAKTEnvironmentální aspekty podnikání začínají být stále častěji předmět ...