Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-evropskych-agentur-zduraznuje-vyznam-snizovani-spotreby-antibiotik/
Vydáno: 21. 2. 2024
Autor: KM EFSA
Antimikrobiální rezistence (AMR) představuje v Evropě i v jiných částech světa významný problém pro veřejné zdraví, představuje vážnou zdravotní a ekonomickou zátěž, rovněž i hrozbu pro zdraví zvířat a produkci potravin živočišného původu. Hlavní příčinou vzniku antimikrobiální rezistence je spotřeba antimikrobiálních látek, a to jak u lidí, tak u zvířat.
Publikovaná zpráva (JIACRA IV) je již čtvrtým společným výstupem tří evropských agentur: Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí – ECDC, Evropského úřadu pro bezpečnost potravin – EFSA a Evropské agentury pro léčivé přípravky – EMA. Zpracována byla na žádost Evropské komise o provedení integrované analýzy spotřeb antimikrobiálních látek a výskytu antimikrobiální rezistence u bakterií pocházejících od lidí a zvířat určených k produkci potravin. Zpráva primárně vychází z dat o spotřebě antimikrobik a AMR posbíraných v letech 2019-2021. Zdraví lidí a zvířat je vzájemně propojeno, proto je tato zpráva založena na přístupu „jedno zdraví“.
Zpráva dále v ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-tavenych-syru-2024/
Vydáno: 20. 2. 2024
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/hanus_taveny-syr_orez-300x209.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/hanus_taveny-syr_orez-768x535.jpg 768w" alt="" width="886" height="617" class="wp-image-51819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Téma tavených sýrů se na stránky našeho časopisu vrací přesně po 11 letech. V roce 2013 jsme se jejich testem pokusili vyvrátit některé s nimi spojené mýty. Stejný úkol bychom si mohli dát i letos. Některé pochybnosti týkající se tavených sýrů totiž stále přetrvávají. Do laboratoře jsme vyslali 23 vzorků, abychom zjistili, jak jsou na tom s obsahem žádoucích i nežádoucích látek. Do úzkých se však sýry dostaly pouze vinou nepřesných a zavádějících informací na obalech.
Máte občas chuť na tavený sýr na čerstvém pečivu? Abychom vám usnadnili výběr toho nejlepšího taveného sýru, připravili jsme pro vás podrobný nezávislý test taveného sýru. Do našeho výběru jsme zařadili výrobky značek Ma ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-environmentalni-udrzitelnost-v-potravinarskem-businessu/
Vydáno: 19. 2. 2024
Autor: ÚZEIV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-768x437.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez.jpg 1215w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-51810" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 27. 2. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
„Environmentální udržitelnost v potravinářském businessu″
Přednášející: Prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBAVŠCHT, Ústav udržitelnosti a produktové ekologie
ABSTRAKTEnvironmentální aspekty podnikání začínají být stále častěji předmět ...