Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/ryba-nebo-genovy-inzenyr-pauhor-elektricky-vnasi-cizorodou-dna-do-okolnich-organismu/
Vydáno: 6. 2. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/pauhor_orez-300x138.jpg 300w" alt="" width="741" height="342" class="wp-image-51561" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=20565
Vědci z japonské Nagoya University přišli s překvapivou zprávou – elektrický výboj paúhoře elektrického dokáže geneticky modifikovat larvy drobných ryb v blízkém okolí. Tato sladkovodní dravá ryba, která se přirozeně vyskytuje v Jižní Americe, dokáže vygenerovat výboj o napětí až 860 V s pulzem trvajícím okolo 1 milisekundy. Tento výboj, který by mimochodem dokázal omráčit i koně, využívá paúhoř při lovu k paralýze své kořisti, případně jako ochranný mechanismus v případě ohrožení.
Tento jev se velice podobá metodě dlouhodobě používané v genovém inženýrství ke vnášení cizorodé DNA do buněk známé jako elektroporace. Metoda využívá krátký kontrolovaný výboj vedoucí k tvorbě ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prazsti-hygienici-pripominaji-4-unor-je-svetovym-dnem-boje-proti-rakovine-2/
Vydáno: 5. 2. 2024
Autor: HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) upozorňuje širokou veřejnost na významnou událost v oblasti zdravotní prevence a politiky: 4. únor je již více než dvacet let připomínán jako Světový den boje proti rakovině. Tato akce patří mezi sjednocující celosvětové iniciativy, v jejímž rámci se svět zaměřuje na zvyšování všeobecného povědomí a informovanosti o rakovině, díky čemuž je pak možné zachraňovat životy lidí. Celosvětovou organizací zastřešující danou událost je Unie pro mezinárodní kontrolu rakoviny (UICC). K prvnímu vyhlášení došlo na odborné celosvětové konferenci v Paříži v roce 2000.
Cílem tohoto dne je dále například propagace výzkumu, prevence, zlepšování služeb pacientům a motivace celého světa k pokrokům v léčbě. Při příležitosti Světového dne boje proti rakovině probíhají stovky až tisíce preventivně osvětových aktivit.
Rok 2024 je posledním rokem kampaně „Close the Care Gap“ _ “Odstraňme propast v péči”, která upozorňuje na významné nerovnosti, které přetrvávaj ...
https://bezpecnostpotravin.cz/desetina-restauraci-pripravuje-pokrmy-na-prepalenem-fritovacim-oleji/
Vydáno: 5. 2. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-1536x865.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-2048x1153.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-40775" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé desáté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.
Inspektoři SZPI v roce 2023 hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 194 provozovnách společ ...