ThuAMCETE_December+0100RDecAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_December+0100RDecAMCET_ThuAM2023
ThuAMCETE_December+0100RDecAMCET_Dec+01004CET07

Videozáznam přednášky: Psychologické aspekty dětské obezity

https://bezpecnostpotravin.cz/videozaznam-prednasky-psychologicke-aspekty-detske-obezity/ Vydáno: 28. 12. 2023 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/Videozaznam-prednasky_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/Videozaznam-prednasky_orez-768x409.jpg 768w" alt="" width="783" height="417" class="wp-image-49851" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Společnost pro výživu postupně zveřejňuje na svých webových stránkách videozáznamy přednášek ze seminářů „Prevence dětské obezity“, konaných v Praze a Brně:18. 10. 2023 – Praha25. 10. 2023 – Brno Přednáška „Psychologické aspekty dětské obezity„PhDr. Veronika Koch OndrováLázně Křetín Přednáška „Dítě s obezitou ve školce a škole“PhDr. Mgr. Leona Mužíková Ph.D.Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví, Masarykova univerzita Brno Přednáška „Rozvoj dětské obezity v závislosti na výživě dítěte od narození do dospělosti“MUDr. P. Tláskal, CSc., MUDr. J. BoženskýFN Motol, nemocnice Vítkovice, Společnost pro ...

WedAMCETE_December+0100RDecAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_December+0100RDecAMCET_WedAM2023
WedAMCETE_December+0100RDecAMCET_Dec+01003CET07

EFSA: Ochrana evropských pacientů s celiakií

 https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-ochrana-evropskych-pacientu-s-celiakii/ Vydáno: 27. 12. 2023 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/gluten-free_EFSA-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/gluten-free_EFSA-768x429.jpg 768w" alt="" width="896" height="501" class="wp-image-49774" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: EFSA Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zkoumali příčiny celiakie a vyvinuli nástroj pro screening bílkovin v potravinách a složkách potravin, které by mohly u pacientů vyvolat příznaky této nemoci. Takovéto nástroje by mohly být potenciálně využívány v různých oblastech bezpečnosti potravin. Celiakie je způsobena imunitní reakcí vyvolanou lepkem – bílkovinami obsaženými v potravinách obsahujících pšenici, ječmen nebo žito. Příznaky se u pacientů velmi liší a zahrnují bolesti žaludku, průjmy, podvýživu, nedostatek železa (anémii) a/nebo osteoporózu. Jedinou léčbou je celoživotní bezlepková dieta. Studie uvádějí, že celiakií trpí přibližně 0,7 % obyvatel E ...

WedAMCETE_December+0100RDecAMCET_CCET+01:00+01:00
WedAMCETE_December+0100RDecAMCET_WedAM2023
WedAMCETE_December+0100RDecAMCET_Dec+01003CET07

Postup při sanaci studní postižených povodněmi

https://bezpecnostpotravin.cz/postup-pri-sanaci-studni-postizenych-povodnemi/ Vydáno: 27. 12. 2023 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m-300x182.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m-768x467.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m.jpg 1279w" alt="" width="1024" height="622" class="wp-image-49764" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Informace a doporučení MZ ČR a SZÚ – Při povodních může být individuální zdroj pitné vody (studna) viditelně postižen, pokud hladina záplavové vody dosáhne zhlaví studny nebo se dokonce přes něj přelije, ale k ovlivnění kvality vody může v některých případech dojít i v případech, že zhlaví studny je zcela netknuté a povodňová vlna ke studni zdaleka nedosahuje. Vše záleží na propustnosti podloží. Pokud nebyla studna (např. povodní) přímo zasažena, je nutné zkontrolovat, zda voda ve studni nezměnila svoji barvu, zákal, pach či chuť, popř. zda hladina vody ve studni mimořádně nestoupla. Poku ...