Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/videozaznam-prednasky-psychologicke-aspekty-detske-obezity/
Vydáno: 28. 12. 2023
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/Videozaznam-prednasky_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/Videozaznam-prednasky_orez-768x409.jpg 768w" alt="" width="783" height="417" class="wp-image-49851" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Společnost pro výživu postupně zveřejňuje na svých webových stránkách videozáznamy přednášek ze seminářů „Prevence dětské obezity“, konaných v Praze a Brně:18. 10. 2023 – Praha25. 10. 2023 – Brno
Přednáška „Psychologické aspekty dětské obezity„PhDr. Veronika Koch OndrováLázně Křetín
Přednáška „Dítě s obezitou ve školce a škole“PhDr. Mgr. Leona Mužíková Ph.D.Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví, Masarykova univerzita Brno
Přednáška „Rozvoj dětské obezity v závislosti na výživě dítěte od narození do dospělosti“MUDr. P. Tláskal, CSc., MUDr. J. BoženskýFN Motol, nemocnice Vítkovice, Společnost pro ...
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-ochrana-evropskych-pacientu-s-celiakii/
Vydáno: 27. 12. 2023
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/gluten-free_EFSA-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/gluten-free_EFSA-768x429.jpg 768w" alt="" width="896" height="501" class="wp-image-49774" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: EFSA
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zkoumali příčiny celiakie a vyvinuli nástroj pro screening bílkovin v potravinách a složkách potravin, které by mohly u pacientů vyvolat příznaky této nemoci. Takovéto nástroje by mohly být potenciálně využívány v různých oblastech bezpečnosti potravin.
Celiakie je způsobena imunitní reakcí vyvolanou lepkem – bílkovinami obsaženými v potravinách obsahujících pšenici, ječmen nebo žito. Příznaky se u pacientů velmi liší a zahrnují bolesti žaludku, průjmy, podvýživu, nedostatek železa (anémii) a/nebo osteoporózu. Jedinou léčbou je celoživotní bezlepková dieta.
Studie uvádějí, že celiakií trpí přibližně 0,7 % obyvatel E ...
https://bezpecnostpotravin.cz/postup-pri-sanaci-studni-postizenych-povodnemi/
Vydáno: 27. 12. 2023
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m-300x182.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m-768x467.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m.jpg 1279w" alt="" width="1024" height="622" class="wp-image-49764" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Informace a doporučení MZ ČR a SZÚ – Při povodních může být individuální zdroj pitné vody (studna) viditelně postižen, pokud hladina záplavové vody dosáhne zhlaví studny nebo se dokonce přes něj přelije, ale k ovlivnění kvality vody může v některých případech dojít i v případech, že zhlaví studny je zcela netknuté a povodňová vlna ke studni zdaleka nedosahuje. Vše záleží na propustnosti podloží.
Pokud nebyla studna (např. povodní) přímo zasažena, je nutné zkontrolovat, zda voda ve studni nezměnila svoji barvu, zákal, pach či chuť, popř. zda hladina vody ve studni mimořádně nestoupla. Poku ...