FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_FriAM2023
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01005CET11

Symposium „Bezpečnost a dostatek potravin rostlinného původu“

https://bezpecnostpotravin.cz/symposium-bezpecnost-a-dostatek-potravin-rostlinneho-puvodu/ Vydáno: 24. 11. 2023 Autor: KM EFSA Vědecký výbor Belgické agentury pro bezpečnost potravin (AFSCA) připravuje hybridní sympozium na téma bezpečnosti a dostatku potravin rostlinného původu a vlivů, které tyto aspekty ohrožují. Cílem je zabývat se velkými výzvami, které mají dopad na rostliny a rostlinné produkty, jako jsou změna klimatu, nové politické iniciativy (Green Deal), globalizace a cena rostlinných produktů, které spotřebováváme. Sympozium se rovněž zaměří na možné adaptace na tyto výzvy, jako jsou alternativy k pesticidům a městské a precizní zemědělství, a na potenciální nová rizika, jako jsou rostlinné toxiny a ztráta biologické rozmanitosti. Na závěr proběhne diskuse u kulatého stolu, která umožní zúčastněným stranám určit body zájmu úřadů, akademické obce, průmyslu a spotřebitelů. Symposium se bude konat prezenčně a on-line dne 8. prosince 2023 v 9:00-16:00 hod. Účast je bezplatná, předchozí registrace je nutná! Program symposia a přístup k registraci najdete na internetových stránkách Vědeckého výboru AFSCA. Zdroj: FAVV-AFSCA FacebookTwitter ...

FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_FriAM2023
FriAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01005CET11

Webinář EFSA o hodnocení bezpečnosti bílkovin u GMO

https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-o-hodnoceni-bezpecnosti-bilkovin-u-gmo/ Vydáno: 24. 11. 2023 Autor: KM EFSA Panel EFSA pro geneticky modifikované organismy (GMO Panel) v současné době hodnotí bezpečnost (toxicitu a alergenicitu) nově exprimovaných proteinů podle specifických požadavků stanovených před více než deseti lety, které byly formulovány především pro hodnocení několika málo nově exprimovaných proteinů v daném GMO. Vývoj v metodikách hodnocení bezpečnosti bílkovin zkušenosti získané v uplynulých deseti letech se musí odrazit v současných postupech a metodách. Proto panel GMO připraví vědecké stanovisko, které se bude zabývat současnými postupy, výzvami a budoucími možnostmi v oblasti bezpečnosti bílkovin v GMO. V této souvislosti EFSA připravuje webinář, jehož cílem je objasnit mandát EFSA k vypracování vědeckého stanoviska k hodnocení bezpečnosti bílkovin, které vydá panel pro GMO na začátku roku 2025. Webinář se bude konat 19. prosince 2023 v 15:00-16:00 hod. On-line registrace k účasti je na webu EFSA možná do 18. 12. 2023. Bude také příležitostí k představení otevřeného průzkumu, který bude zahájen s cílem shrom ...

ThuAMCETE_November+0100RNovAMCET_CCET+01:00+01:00
ThuAMCETE_November+0100RNovAMCET_ThuAM2023
ThuAMCETE_November+0100RNovAMCET_Nov+01004CET10

BIOTRIN: Nová pravidelná rubrika „Víte, že?“ na našich sociálních sítích

https://bezpecnostpotravin.cz/biotrin-nova-pravidelna-rubrika-vite-ze-na-nasich-socialnich-sitich/ Vydáno: 23. 11. 2023 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/BIOTRIN_lista_cela-300x66.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/BIOTRIN_lista_cela-768x170.jpg 768w" alt="" width="972" height="215" class="wp-image-48691" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: var(--gov-color-brown);" loading="lazy" decoding="async" /> Biotrin se dlouhodobě zaměřuje na zvyšování povědomí o novinkách v oblasti moderních biotechnologií. Abychom udrželi krok s aktuálními trendy a přiblížili taje této oblasti poutavou formou široké veřejnosti, na našich sociálních sítích nově zavádíme rubriku „Víte, že?“. Co se v ní dozvíte? Stručné a poutavě psané příspěvky „Víte, že?“ budou pravidelnou dávkou zajímavostí – více i méně známých – v oblasti genetických modifikací, nových geonomických technik, jejich základního výzkumu i aplikací v praxi. Na co se můžete těšit? Ukázku prvního příspěvku nové rubriky, zaměřeného na šlechtění rostlin, naleznete níže. V současné chvíli můžete rub ...