FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02005CEST09

SZÚ: Informace ke sladidlu aspartam

https://bezpecnostpotravin.cz/szu-informace-ke-sladidlu-aspartam/   Vydáno: 30. 6. 2023 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ   Foto: Shutterstock Informace Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ) k aktuálně diskutovanému sladidlu aspartam. Co je “aspartam” Aspartam je nízkokalorické umělé sladidlo, které je přibližně 200krát sladší než cukr. Je to bílý prášek bez zápachu. V Evropě je aspartam povoleno používat jako potravinářské aditivum ke slazení různých potravin a nápojů, jako jsou nápoje, dezerty, sladkosti, mléčné výrobky, žvýkačky, nízkokalorické výrobky a potraviny pro regulaci hmotnosti, jako stolní sladidlo. Potravinářské přídatné látky Stejně jako u všech potravinářských přídatných látek musí být v EU i přítomnost aspartamu uvedena na etiketě buď jeho názvem, nebo číslem E (E 951). Toto sladidlo a produkty jeho rozkladu jsou po důkladném posouzení bezpečnosti již řadu let povoleny k lidské spotřebě. EFSA provádí nové hodnocení bezpečnosti u látek, které byly povoleny před 20. 1. 2009 V Evropské unii musí všechny potravinářské přídatné látky, které již byly povoleny k používání před 20. lednem 2009, projít nový ...

FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02005CEST09

Nová položka v NBT databázi – Sójové boby se zvýšeným obsahem oleje a bílkovin

 

 
Vydáno: 30. 6. 2023
Autor: BIOTRIN

 

Foto: Shutterstock

Sója se řadí mezi luštěniny s vysokým obsahem proteinů (okolo 36 %) a olejů (až 20 %). V porovnání s řepkou a slunečnicí, které mohou obsahovat až kolem 40 % oleje, je tak v semenech sóji stále prostor pro zvýšení jeho obsahu. Pokrokům v produkci oleje však dlouho bránily omezené znalosti jeho biosyntézy.

Díky metodě CRISPR/Cas se však nyní podařilo vytvořit geneticky modifikovanou sóju GE-DGAT1B. Tato úprava zasáhla gen dgat1, který kóduje enzym diacylglycerolacyltransferasa typu 1 katalyzující poslední krok při produkci oleje. Cílem mutace tohoto genu bylo zlepšit kinetické vlastnosti enzymu DGAT1, a tím v sóje zvýšit obsah nejen oleje, ale také bílkovin.

 

(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

 

Více na: Sójové boby se zvýšeným obsahem oleje a bílkovin

 

Zdroj: BIOTRIN

FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02005CEST09

Poznej svého farmáře na zámku Ohrada, 1. 7. 2023

 

https://bezpecnostpotravin.cz/poznej-sveho-farmare-na-zamku-ohrada/

Vydáno: 30. 6. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství

 

Navštivte s námi zámek Ohrada, kde se v rámci projektu Poznej svého farmáře uskuteční farmářský trh s lokálními potraviny. Těšit se můžete na bohatý program nejen pro děti.

 

 

Zdroj: Ministerstvo zemědělství