Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/szu-informace-ke-sladidlu-aspartam/
Vydáno: 30. 6. 2023
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
Foto: Shutterstock
Informace Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ) k aktuálně diskutovanému sladidlu aspartam.
Co je “aspartam”
Aspartam je nízkokalorické umělé sladidlo, které je přibližně 200krát sladší než cukr. Je to bílý prášek bez zápachu. V Evropě je aspartam povoleno používat jako potravinářské aditivum ke slazení různých potravin a nápojů, jako jsou nápoje, dezerty, sladkosti, mléčné výrobky, žvýkačky, nízkokalorické výrobky a potraviny pro regulaci hmotnosti, jako stolní sladidlo.
Potravinářské přídatné látky
Stejně jako u všech potravinářských přídatných látek musí být v EU i přítomnost aspartamu uvedena na etiketě buď jeho názvem, nebo číslem E (E 951). Toto sladidlo a produkty jeho rozkladu jsou po důkladném posouzení bezpečnosti již řadu let povoleny k lidské spotřebě.
EFSA provádí nové hodnocení bezpečnosti u látek, které byly povoleny před 20. 1. 2009
V Evropské unii musí všechny potravinářské přídatné látky, které již byly povoleny k používání před 20. lednem 2009, projít nový ...
Sója se řadí mezi luštěniny s vysokým obsahem proteinů (okolo 36 %) a olejů (až 20 %). V porovnání s řepkou a slunečnicí, které mohou obsahovat až kolem 40 % oleje, je tak v semenech sóji stále prostor pro zvýšení jeho obsahu. Pokrokům v produkci oleje však dlouho bránily omezené znalosti jeho biosyntézy.
Díky metodě CRISPR/Cas se však nyní podařilo vytvořit geneticky modifikovanou sóju GE-DGAT1B. Tato úprava zasáhla gen dgat1, který kóduje enzym diacylglycerolacyltransferasa typu 1 katalyzující poslední krok při produkci oleje. Cílem mutace tohoto genu bylo zlepšit kinetické vlastnosti enzymu DGAT1, a tím v sóje zvýšit obsah nejen oleje, ale také bílkovin.
Navštivte s námi zámek Ohrada, kde se v rámci projektu Poznej svého farmáře uskuteční farmářský trh s lokálními potraviny. Těšit se můžete na bohatý program nejen pro děti.