FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02005CEST07

Potravinářská inspekce zakázala čtyři šarže falšovaného vína ze zahraničí

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zakazala-ctyri-sarze-falsovaneho-vina-ze-zahranici/ Vydáno: 9. 6. 2023 Autor: SZPI   Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných intenzivních kontrol kvality a bezpečnosti zjistila v tržní síti čtyři šarže bílého vína, u nichž laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Brně potvrdil falšování nepovoleným přídavkem syntetického aroma. Jedná se o výrobek Viña Mercedes, Chardonnay,výrobce: Bodegas FERNANDO CSTRO S.L., 13730 Santa Cruz de Mudela, CIUDAD REAL, země původu: Španělsko. Tři šarže (L-10.01.23, L-07.09.22, L-12.01.23) byly odebrány v tržní síti společnosti Tesco Stores ČR a.s. a jedna šarže (L-09.01.23) v síti společnosti Albert Česká republika, s.r.o.  Inspektoři SZPI nařídili oběma kontrolovaným osobám, aby uvedené šarže neprodleně stáhly z tržní sítě. SZPI s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty. Aromatické složky do vína přirozeně vstupují z hroznů révy vinné a další se dotváří během fermentace a procesu zrání. Přidání umělých – syntetických – aromat patří k závažným nepovoleným postupům ...

FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_FriAM2023
FriAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02005CEST07

ÚKZÚZ zveřejňuje výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny

  https://bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-zverejnuje-vysledky-kontrol-krmnych-surovin-puvodem-z-ukrajiny-2/ Vydáno: 9. 6. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: Shutterstock   Od poloviny dubna letošního roku Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zacílil kontroly i na aktuální dovoz krmných surovin původem z Ukrajiny. Vzorky jsou analyzovány v Národní referenční laboratoři ÚKZÚZ na obsah reziduí pesticidů, obsah mykotoxinů a těžkých kovů. Rovněž je u vzorků hodnocena botanická čistota a další senzorické parametry.V rámci těchto zesílených kontrol ÚKZÚZ  spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) , která své kontroly zaměřuje na suroviny v potravinářské kvalitě.Pro efektivní zacílení prováděných kontrol ÚKZÚZ dále využívá data o dovozech poskytnutých Celní správou.  Přílohy Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 8. 6. 2023   (PDF, 157 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 2. 6. 2023   (PDF, 157 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 25. 5. 2023   (PDF, 128 KB) Výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny k 18. 5. 2 ...

ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_CCEST+02:00+02:00
ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_ThuAM2023
ThuAMCESTE_June+0200RJunAMCEST_Jun+02004CEST08

Zažijte nejsladší den v muzeu! V sobotu 10. června Jedu v medu

  https://bezpecnostpotravin.cz/zazijte-nejsladsi-den-v-muzeu-v-sobotu-10-cervna-jedu-v-medu/   Vydáno: 8. 6. 2023 Autor: NZM Praha     Všechny milovníky medu a včelařství zveme v sobotu 10. června 2023 od 10 do 17 hodin na akci JEDU V MEDU! Chcete se dozvědět něco zajímavého o včelách a vyzkoušet si, co všechno musí včelař umět a znát? Bohatý program věnovaný včelám a divokým opylovačům vám nabídne ukázky živých včel a práce včelařů, výtvarné dílny, promítání, besedy s odborníky, medové kurzy vaření i divadlo pro nejmenší. Chybět nebude ani tradiční medový trh s včelařskými produkty či degustace různých druhů medoviny.   Zažijte nejsladší den v muzeu! Na našich workshopech si budete moci sestavit hmyzí hotel pro včelky samotářky, vyrobit svíčku, medový peeling na obličej, medovou sůl do koupele nebo šperk z korálků na motivy opylovačů, namalovat si na plátěnou tašku svého oblíbeného opylovače, stát se na chvíli včelařem a obléct se do včelařské kombinézy či zapálit si dýmák. V gastrostudiu vás pod vedením kuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů ČR naučíme připravovat medové pochutiny. Na vybrané workshopy doporučujeme zakoupit lístky dopře ...