TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST09

Krmiva včetně krmných surovin podléhají přísnému dozoru

  https://bezpecnostpotravin.cz/krmiva-vcetne-krmnych-surovin-podlehaji-prisnemu-dozoru/ Vydáno: 11. 5. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) provedl v loňském roce celkem 1 857 kontrol krmiv ve výrobním i obchodním sektoru a laboratorně prověřil 1 066 výrobků pro krmení hospodářských i zájmových druhů zvířat na bezpečnost a kvalitu. Aktuálně jsou kontroly zacíleny i na krmné suroviny dovážené z Ukrajiny a testovány zejména na obsah reziduí pesticidů, obsah mykotoxinů a těžkých kovů. Dosud nebyla v odebraných vzorcích zaznamenána žádná nadlimitní kontaminace. Inspektoři ÚKZÚZ v roce 2022 vykonali 1857 kontrol krmiv. Nejvíce kontrol proběhlo u farem zemědělské prvovýroby (512), registrovaných (387) nebo schválených (261) výrobců krmných směsí, výrobců krmných surovin (220) a dodavatelů obchodujících s krmivy (196).   V kontrolovaných provozech inspektoři řešili celkem 16 závažných případů porušení platné legislativy a dalších 16 drobných závad, které odpovědné osoby napravily ihned na místě. V roce 2022 byly za porušení zákona o krmivech uděleny pokuty ve výši  338 tis. Kč.  ...

TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST07

Bakterie – přátelé nebo nepřátelé včel? – prezentace z workshopu

  https://bezpecnostpotravin.cz/bakterie-pratele-nebo-nepratele-vcel-prezentace-z-workshopu/   Vydáno: 16. 5. 2023 Autor: Český svaz včelařů   Foto: Shutterstock Česká zemědělská univerzita ve spolupráci s Výzkumným ústavem včelařským uspořádala 13.5.2023 v prostorách České zemědělské univerzity v Praze workshop s názvem „Bakterie – přátelé nebo nepřátelé včel?“ Zájem o účast byl veliký a během pár dní byla kapacita vyčerpána. Jak už název napovídá vše se točilo kolem bakterií. Včely mají ve svém trávicím traktu miliardy bakterií, se kterými jsou evolučně spjaty a které jim zajišťují přísun vitaminů, odbourávají toxiny, a posilují imunitu. Oproti tomu jiné bakterie mohou způsobovat onemocnění. Jaký je vztah mezi těmito organismy a včelami, a jak toho využít v praktickém včelaření? Jaký výzkum probíhá na našich univerzitách v souvislosti se včelami? Na tyto otázky se snažili účastníkům odpovědět vědci čtyř výzkumných týmů, ČZU – doc. Jaroslav Havlík, UP v Olomouci Dr. Jiří Danihlík, MU v Brně – doc. Pavel Hyršl a Výzkumného ústavu včelařského – MVDr. Martin Kamler. Pokud jde o nové trendy výzkumu zaujala též prezentace doc. Jana Kazdy, ČZU – Čipované včely, v ...

TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST07

Absolutní odolnost bakterií vůči virům dosažená genomickými metodami

https://bezpecnostpotravin.cz/absolutni-odolnost-bakterii-vuci-virum-dosazena-genomickymi-metodami/   Vydáno: 16. 5. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Jedním z problémů současné aplikované biotechnologie je genetická a v důsledku i fenotypová nestálost produkčních mikroorganismů, která vede ke snížení efektivity procesu či kontaminaci výsledného produktu. K tomuto fenoménu značně přispívá působení bakteriofágů – virů, jejichž hostiteli jsou bakterie. Z toho důvodu se tým vědců z Blavatnikova a Wyssova Institutu Harvardovy univerzity v posledních letech zabýval výzkumem možných mechanismů, kterými by bakterie mohly získávat odolnost vůči těmto virům. Slibné výsledky jejich výzkumu byly v březnu tohoto roku publikovány v časopise Nature ve formě článku popisujícího principy, kterými se vědci pokusili bakteriální resistence proti virům dosáhnout u bakterie E. coli. Výzkumníci stavěli na experimentech z minulého roku, ve kterých se pokoušeli dosáhnout zmíněné resistence tím, že v celém bakteriálním genomu provedly takové změny, díky nimž by všechny buněčné proteiny byly kódovány pouze 61 kodony namísto běžných 64. Absence třech specifických ko ...