Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-18-tyden-2023/
Vydáno: 15. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2023: 1. 5. – 7. 5. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
05/05/2023
Nizozemsko
přítomnost nedeklarovaného mléčného proteinu v cookies s kousky čokolády
05/05/2023
Německo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/odborny-seminar-pro-verejnost-vliv-reformulace-na-trvanlivost-a-fyzikalne-chemicke-vlastnosti-pekarskych-vyrobku-24-kvetna-2023/
Vydáno: 12. 5. 2023
Autor: VŠCHT
Foto: Shutterstock
Seminář bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin a setkat se s odborníky z potravinářství.
Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně chemické vlastnosti pekařských výrobků
Účast je BEZPLATNÁ.
Termín:
středa 24. května 2023 od 12.30 h
Místo konání:
posluchárna BIII, VŠCHT Praha, Technická 3, budova B (přízemí)
Příspěvek (přednáška):
40 min + 5 min diskuse
Občerstvení:
ochutnávka a senzorická analýza reformovaných pekařských výrobků
Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!
ČAS
TÉMA
TĚŠÍ SE NA VÁS PŘEDNÁŠEJÍCÍ
12:30-12:45
Zahájení semináře, úvodní slovo
doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
12:45-13:30
Reformulace – trendy v pekárenské technologii
Ing. Pavel Skřivan, CSc.
13:30-14:15
Procesní kontaminanty v  ...
https://bezpecnostpotravin.cz/video-kdyz-rostliny-potrebuji-pomoc-aneb-nahlednuti-do-sveta-pripravku-na-ochranu-rostlin/
Vydáno: 12. 5. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Tak jako léky pro člověka podléhají přísným podmínkám, tak i léky pro rostliny jsou pod bedlivým dohledem. Video, které připravil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ve spolupráci s Profi Press s. r. o., představuje jednotlivé části propracovaného systému, který má za cíl MINIMALIZACI RIZIK pro uživatele přípravků, životní prostředí i konzumenty potravin a současně zajištění dostatku bezpečných a kvalitních potravin a surovin. Naprostou většinu potravin máme díky zemědělství. Proto ve vytvořeném videu nahlédnete i do jedné z důležitých částí zemědělské praxe, do OCHRANY ROSTLIN.
Zjistíte, nakolik je zemědělec propojen s přírodou, a co vše sleduje pro správné hospodaření a provádění vhodných preventivních zásahů, aby rostliny prospívaly a „neonemocněly“ – nebyly napadeny chorobami a škůdci.
Zmíněno je i využití Rostlinolékařského portálu, který je důležitým pomocníkem nejen pro zemědělce, ale všechny pěstitele.
Okrajově vás seznámí i s možnostmi moderní ochrany rostlin ...