Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/prvni-odhad-sklizne-predpovida-slabsi-skliznovy-rok/
Vydáno: 22. 6. 2023
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/jablka_sad_orez_2-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/jablka_sad_orez_2-768x479.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/jablka_sad_orez_2-1536x957.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/jablka_sad_orez_2-2048x1276.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="638" class="wp-image-42812" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Z aktuálního odhadu sklizně ovoce Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vyplývá, že letos se daří hrušním, u meruněk lze naopak předpokládat výrazný propad produkce.
ÚKZÚZ každoročně k datu 15. 6. připravuje odhady sklizně hlavních ovocných druhů z produkčních sadů ČR. K tomuto datu je celková sklizeň ovoce v ČR odhadována na 125 157 tun, což představuje v porovnání s loňskou celkovou sklizní 76 % úrody a ve srovnání s pětiletým průměrem celkové sklizně pak 84 % úrody. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-24-tyden-2023/
Vydáno: 21. 6. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/logo_RASFF-300x130.png 300w" alt="" width="820" class="wp-image-42802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 24. týdnu 2023: 12. 6. – 18. 6. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-si-chranit-zdravi-v-tropickych-dnech-2/
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/AnikonaAnn-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/AnikonaAnn-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/AnikonaAnn-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/AnikonaAnn-2048x1366.jpg 2048w" alt="" width="820" class="wp-image-42791" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Horké počasí může způsobit zdravotní potíže komukoliv, ale především jsou ohroženi lidé nad 65 let věku, děti do 4 let, těhotné, kojící či zvláště drobné ženy, dlouhodobě nemocní (nemoci srdce, vysoký krevní tlak, nadváha) a lidé léčení některými léky (např. na depresi, nespavost apod.). Osoby nejvíce ohrožené působením horka by měl několikrát denně někdo kontrolovat (třeba jen po telefonu) a zjistit, zda jsou v pořádku. Zamyslete se, kdo z Vašich příbuzných či známých by mohl potřebovat Vaši pomoc.
Účinky extrémního horka můžete zmírnit, pokud se budete řídit následujícími radami:  ...