TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST08

Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin

  https://bezpecnostpotravin.cz/rozumime-oznacovani-potravin-aneb-jak-se-vyznat-v-informacich-na-obalech-potravin/   Vydáno: 23. 5. 2023 Autor: Akademie kvality, SZIF   Ilustrace: akademiekvality.cz Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Vyplývá to z výzkumu nákupního chování , ve kterém 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o kvalitu. Jde jim především o to, aby jídlo bylo čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přídatných látek. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech. Zorientovat se v kvalitě potravin mohou snadno díky informacím na etiketách obalů. Tyto informace podléhají poměrně přísným pravidlům, a proto je dobré se v nich umět orientovat. Kromě informací uvedených na etiketě pomáhají ke snadnějšímu rozhodování i loga s označením kvality na obalech. Pro téměř dvě třetiny respondentů z uvedeného výzkumu je ukazatelem kvality značka Klasa. Tu získávají výjimečně kvalitní produkty v porovnání s dalšími běžně dostupnými potravinami. Toto označení pomáhá s výběrem čerstvých, zralých potravin bez umělých ná ...

TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST08

Potravinářský úterek: Akvakultura v ČR, zpracování ryb a jejich distribuce v ČR

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-akvakultura-v-cr-zpracovani-ryb-a-jejich-distribuce-v-cr/ Vydáno: 23. 5. 2023 Autor: ÚZEI   Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z .s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 30. května 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Akvakultura v ČR, zpracování ryb a jejich distribuce v ČR“ PřednášejícíIng. Vít Kotlín, DiS.Rybářské sdruženíIng. Jan KašparJihočeská univerzita v ČB, Fakulta rybářství a ochrany vod ABSTRAKTÚvod do akvakultury v ČRAkvakultura je v posledních desetiletích nejrychleji rostoucím odvětvím celosvětové produkce potravin. Můžeme ji definovat jako cílevědomé obhospodařovaní vodních ploch za účelem dosažení stálých výnosů vodních organismů, a to nad rámec kapacity jejich přirozeného prostředí. Tento obor se liší od klasického rybářství ve volných vodách určitou úrovní managementu a zároveň umožňuje soukromé, či skupinové vlastnictví chovaných vodních organismů. Mezi hlavní přínosy akvakultury bezesporu patří: rostoucí světové ...

TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_CCEST+02:00+02:00
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_TueAM2023
TueAMCESTE_May+0200RMayAMCEST_May+02002CEST08

Od zkumavky po vidličku – tisková konference VÚRV

  https://bezpecnostpotravin.cz/od-zkumavky-po-vidlicku-tiskova-konference-vurv/ Od zkumavky po vidličku – tisková konference VÚRV Vydáno: 23. 5. 2023 Autor: VÚRV   Foto: VÚRV Tisková zpráva – Aneb od myšlenky přes výzkum až na talíř a zahrádku spotřebitele. Dne 17. května 2023 proběhla v Národním zemědělském muzeu v Praze tisková konference Výzkumného ústavu rostlinné výroby, za spolupráce Ministerstva zemědělství ČR a Technologické agentury ČR. Prezentoval se zejména aplikovaný výzkum a projekty docenta Romana Pavely, ale nejen to – prezentoval se příběh české vědy jako takový. Bez výzkumu by dnešní zemědělství nebylo Všichni zástupci spolupořádajících institucí shrnuli, jak důležitý a potřebný aplikovaný výzkum je. Neobešlo by se bez něj zemědělství, životní prostředí, ale ani potravinová bezpečnost a budoucnost. „Je čím dál více důležité produkovat potraviny a hospodařit takovým způsobem, který co nejméně negativně ovlivňuje životní prostředí, je udržitelný, šetrný, a přitom efektivní. Výzkumné ústavy v tomto pomáhají. Chceme, aby se výsledky výzkumu stále více dostávaly do praxe. Z toho důvodu je důležitá spolupráce ústavů se soukromými firm ...