Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/test-tradicniho-pomazankoveho-2023.aspx
Vydáno: 2.2.2023
Autor: dTest
Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat 15 výrobků tradičního pomazánkového.
Ilustrační foto
Přejmenovalo se už před více než osmi lety, přesto pro řadu spotřebitelů stále zůstává pomazánkovým máslem. Dnes se této československé specialitě správně říká tradiční pomazánkové a pod tímto poněkud nedokončeným názvem jej najdete i v chladicích pultech. V laboratoři jsme nechali zkontrolovat, zda si pod novou tváří dokázalo zachovat svou dřívější kvalitu. Můžeme prozradit, že jeden z výrobků nedopadl dobře.V dobách, kdy ceny másla vytrvale rostou, se řada spotřebitelů poohlíží po lacinější alternativě. Jednou z nich se zabývá aktuální nezávislý laboratorní test tradičního pomazánkového, kterému možná ještě řada spotřebitelů pořád říká pomazánkové máslo.Do laboratoře jsme tentokrát vyslali 15 výrobků reprezentujících jednak klasické neochucené tradiční pomazánkové a také pomazánky s pažitkou. V našem výběru nechyběly vyhlášené značky, jako například Olma, Madeta či Choceňská mlékárna. Pozornost jsme však věnovali i privátním ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-4-tyden-2023.aspx
Vydáno: 2.2.2023
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 4. týdnu 2023: 23. 1. – 29. 1. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení. V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/vyziva-potraviny-a-zdravi-2023-studentska-konference-praha.aspx
Vydáno: 2.2.2023
Autor: Společnost pro výživu
Abstrakty je možné přihlásit do 20. března 2023.
Pořadatel:Společnost pro výživu, z.s. a její servisní organizace výživaservis s.r.o.po záštitou 1. lékařské fakulty UK, Praha
Termín akce: 23. května 2023
Místo konání: posluchárna Fyziologického ústavu 1. lékařské fakulty UK (č.m. 0300), Albertov 5, Praha 2
Konference je určena k prezentaci témat bakalářských, magisterských a doktorandských prací studentů fakult lékařských, zdravotně-sociálních, přírodovědeckých, potravinářských, zemědělských a veterinární hygieny se zaměřením na problematiku výživy, potravin a zdraví.
Délka jedné prezentace je 15 min.
Pokyny pro přihlašování a zasílání abstraktů:Abstrakty mohou být předkládány v českém i anglickém jazyce. Délka textu abstraktu je omezena na 1500 znaků včetně mezer. Název abstraktu, jména autorů a název pracoviště se do tohoto limitu nezapočítávají. Bezprostředně po odeslání elektronické přihlášky na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScWfbdjp2aHZk-rv1zMrccVarlY7ZKyGDuA ...