Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
https://bezpecnostpotravin.cz/rozumime-oznacovani-potravin-aneb-jak-se-vyznat-v-informacich-na-obalech-potravin/
Vydáno: 23. 5. 2023
Autor: Akademie kvality, SZIF
Ilustrace: akademiekvality.cz
Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Vyplývá to z výzkumu nákupního chování , ve kterém 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o kvalitu. Jde jim především o to, aby jídlo bylo čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přídatných látek. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech.
Zorientovat se v kvalitě potravin mohou snadno díky informacím na etiketách obalů. Tyto informace podléhají poměrně přísným pravidlům, a proto je dobré se v nich umět orientovat. Kromě informací uvedených na etiketě pomáhají ke snadnějšímu rozhodování i loga s označením kvality na obalech. Pro téměř dvě třetiny respondentů z uvedeného výzkumu je ukazatelem kvality značka Klasa. Tu získávají výjimečně kvalitní produkty v porovnání s dalšími běžně dostupnými potravinami. Toto označení pomáhá s výběrem čerstvých, zralých potravin bez umělých ná ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-akvakultura-v-cr-zpracovani-ryb-a-jejich-distribuce-v-cr/
Vydáno: 23. 5. 2023
Autor: ÚZEI
Foto: Shutterstock
Česká potravinářská společnost z .s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 30. května 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
„Akvakultura v ČR, zpracování ryb a jejich distribuce v ČR“
PřednášejícíIng. Vít Kotlín, DiS.Rybářské sdruženíIng. Jan KašparJihočeská univerzita v ČB, Fakulta rybářství a ochrany vod
ABSTRAKTÚvod do akvakultury v ČRAkvakultura je v posledních desetiletích nejrychleji rostoucím odvětvím celosvětové produkce potravin. Můžeme ji definovat jako cílevědomé obhospodařovaní vodních ploch za účelem dosažení stálých výnosů vodních organismů, a to nad rámec kapacity jejich přirozeného prostředí. Tento obor se liší od klasického rybářství ve volných vodách určitou úrovní managementu a zároveň umožňuje soukromé, či skupinové vlastnictví chovaných vodních organismů. Mezi hlavní přínosy akvakultury bezesporu patří:
rostoucí světové ...
https://bezpecnostpotravin.cz/od-zkumavky-po-vidlicku-tiskova-konference-vurv/
Od zkumavky po vidličku – tisková konference VÚRV
Vydáno: 23. 5. 2023
Autor: VÚRV
Foto: VÚRV
Tisková zpráva – Aneb od myšlenky přes výzkum až na talíř a zahrádku spotřebitele. Dne 17. května 2023 proběhla v Národním zemědělském muzeu v Praze tisková konference Výzkumného ústavu rostlinné výroby, za spolupráce Ministerstva zemědělství ČR a Technologické agentury ČR. Prezentoval se zejména aplikovaný výzkum a projekty docenta Romana Pavely, ale nejen to – prezentoval se příběh české vědy jako takový.
Bez výzkumu by dnešní zemědělství nebylo
Všichni zástupci spolupořádajících institucí shrnuli, jak důležitý a potřebný aplikovaný výzkum je. Neobešlo by se bez něj zemědělství, životní prostředí, ale ani potravinová bezpečnost a budoucnost. „Je čím dál více důležité produkovat potraviny a hospodařit takovým způsobem, který co nejméně negativně ovlivňuje životní prostředí, je udržitelný, šetrný, a přitom efektivní. Výzkumné ústavy v tomto pomáhají. Chceme, aby se výsledky výzkumu stále více dostávaly do praxe. Z toho důvodu je důležitá spolupráce ústavů se soukromými firm ...